oaednews

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας - Ανακοίνωση

Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας
ΜΙΑ  ΜΙΚΡΗ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΝΙΚΗ
Oι εξελίξεις στην Κύπρο εξαφάνισαν το θέμα αυτό από τα μέσα ενημέρωσης. Για τους  εργαζόμενους όμως των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας η εβδομάδα που πέρασε ήταν πολύ κρίσιμη .

Σε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με βασικό περιεχόμενο την μεταφορά στον ΟΑΕΔ του προσωπικού, των αρμοδιοτήτων και της περιουσίας των οργανισμών που πέρυσι η τρόικα κατήργησε (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και Εργατική Εστία)  ξαφνικά παρουσιάστηκαν εξωφρενικές διατάξεις με περιεχόμενο την θέσπιση εξοντωτικών ποινών ειδικά για τους υπάλληλους των φορέων που υπάγονται στο υπουργείο αυτό (ΙΚΑ, ΕΟΠΠΥ, ασφαλιστικά ταμεία, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ).
Στο νομοσχέδιο που ήρθε στα χέρια μας ποινικοποιούνταν η απλή αμέλεια με τρίμηνη ποινή φυλάκισης, θεσπιζόταν η υποχρέωση του υπάλληλου να αποζημιώσει την υπηρεσία του  με ποσό ισόποσο της βλάβης που υπέστη ακόμα και αν αυτή οφείλονταν σε λάθος. Επίσης, προσδιοριζόταν ως αιτία παύσης και απόλυσης οι αποχρώσες ενδείξεις και όχι οι αποδείξεις και καθιερωνόταν η καταβολή παράβολου ίσου  με το 20 % του πρόστιμου ως προϋπόθεση υποβολής ένστασης.
Είναι ολοφάνερο πως αυτοί οι σχεδιασμοί  δεν συνδέονται με την επιθυμία αντιμετώπισης των επίορκων υπάλλήλων και προστασίας των οργανισμών, αφού τόσο η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δίκαιου του δημοσιουπαλληλικού κώδικα, όσο και οι υφιστάμενες διαδικασίες (επιστροφή ποσών που από λάθος καταβλήθηκαν) διασφαλίζουν αυτούς τους στόχους.
Προφανής σκοπός του νομοσχέδιου . ήταν η τρομοκράτηση των εργαζομένων και η τεχνητή κατασκευή επίορκων για να αιτιολογηθούν απολύσεις.
Οι ομοσπονδίες των ενδιαφερόμενων φορέων σχημάτισαν συντονιστικό, συναντήθηκαν με τον γραμματέα του υπ. Εργασίας, βουλευτές των κομμάτων και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  ΕΚΜ.
Στο Βόλο, αντιπροσωπεία της Ένωσης υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας συναντήθηκε με τους βουλευτές Μουτσινά, Χρυσοβελώνη και  Μεικόπουλο οι οποίοι δήλωσαν την συμπαράσταση τους , ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  έκανε σχετική δήλωση . Υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας δόθηκε στο γραφείο του Νάκου, βουλευτή ΝΔ.
Την  Τετάρτη  υπήρχε στάση εργασίας και την Πέμπτη απεργία με συγκεντρώσεις και τις δύο ημέρες έξω από το υπουργείο.
Τελικά, η κυβέρνηση υπαναχώρησε αποσύροντας το σύνολο των επίμαχων διατάξεων, αποδεικνύοντας πως ο συντονισμός , η ενότητα και η μαχητικότητα μπορούν να οδηγούν σε νίκες.
 Στην βουλευτή Μαγνησίας Μ. Χρυσοβελώνη, ως συμμετέχουσα στην αρμόδια επιτροπή και μετά από αίτημά της, επιδόθηκε κείμενο με τα παρακάτω ερωτήματα:
«Παρ’ όλες τις τροποποιήσεις που έγιναν από το αρμόδιο υπουργείο, παραμένουν στο κατατιθέμενο ν/σ:
α. η αόριστη διατύπωση περί «…πράξεων ή παραλείψεων που προκαλούν βλάβη….»  και περί πράξης που «….αποδίδεται σε αμέλεια του υπαλλήλου…» ( άρθρο 9 παρ.1).
β. η εξοντωτική ποινική και διοικητική αντιμετώπιση των εργαζομένων, χωρίς να παρέχεται σαφής περιγραφή ( και όχι γενική και αόριστη) της αξιόποινης συμπεριφοράς.
Πώς διασφαλίζεται:
1.Ο μη χαρακτηρισμός ως αξιόποινων, διοικητικών πράξεων οι οποίες δεν είναι δυνατό κατά το χρόνο τέλεσής τους να ελεγχθούν στην ολότητά τους και για τις οποίες προβλέπονται μέτρα διοικητικής διόρθωσης ή / και αποκατάστασης (π.χ. με αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού);
Σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ, έστω ότι υπάλληλος κατά τον έλεγχο προγράμματος επιδότησης, προσμετρά ως κανονικό, πλαστό τιμολόγιο επιδοτούμενου και υπογράφει την καταβολή της επιδότησης. Η ενδεχόμενη ανακάλυψη της παρανομίας από το ΣΔΟΕ, σημαίνει ότι ο υπάλληλος δύναται να κατηγορηθεί ως συνεργός στο αδίκημα που συντελέσθηκε και να κληθεί να καλύψει την προκληθείσα οικονομική ζημία που υπέστη ο ΟΑΕΔ;
2.Η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών όταν, υπό το βάρος της πολυνομίας και της ασάφειας πολλών εκ των εγκυκλίων, οι υπάλληλοι θα πρέπει να θέτουν την υπογραφή τους σε πράξεις ή αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι, χωρίς να είναι υπαίτιοι ή επίορκοι, μπορεί να καταλήξουν ακόμη και στη φυλακή;


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τσάλαβος Απόστολος                                                                                    Μπαζιάνας Γεώργιος

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι η υπαναχώρηση είναι προσωρινή.Εδώ ,κερδίθηκε μια μάχη, ο πόλεμος όμως δυστυχώς μόλις άρχισε..Πιστεύω θα χρειαστεί μεγάλλος αγώνας για να σώσουμε ότι μπορούμε, και σίγουρα ενότητα και συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να διευκρινίσουμε (ονομαστικά) ποιοι ήταν παράγοντες (πολιτική ηγεσία, σύμβουλοι του Υπουργού, Γεν. Δ/ντες του Υπουργείου) που πρότειναν αυτές τις ρυθμίσεις. Διότι μπορεί προσωρινά να υποχώρησαν αλλά όσο παραμένουν στις θέσεις τους είναι σίγουρο πως θα το ξαναεπιχειρήσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή