oaednews

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Θα γίνει παρέλαση;- Ανοιχτή επιστολή προς τους ιθύνοντες της πόλης


Από την Βαγγελία Μουδάτσου
Πρ. Συλλόγου Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου
Ήταν 28 Οκτώβρη 2012. Τα παιδιά ετοιμάστηκαν νωρίς-νωρίς για την παρέλαση. Έτσι γίνεται δεκαετίες τώρα. Από τη δικατατορία του Μεταξά και τη χούντα του Παπαδόπουλου. Τα παιδιά καλούνται «παραταγμένα και στοιχισμένα» σα στρατιωτάκια να τιμήσουν εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούνε αυτά ΛΕΥΤΕΡΑ – έτσι τους είπαν. Οι «επίσημοι» στην εξέδρα και οι γονείς και λοιποί συγγενείς να καμαρώνουν, να φωτογραφίζουν κλπ.

Μόνο που εκείνη τη μέρα δεν ήταν εύκολο όχι μόνο να φωτογραφήσεις αλλά ούτε καν να πλησιάσεις.
Οι γονείς που συνοδεύαμε τα παιδάκια των 10-12 χρονών βρεθήκαμε ξαφνικά εγκλωβισμένοι. Στην πλατεία Ελευθερίας! Τεράστιοι σιδερένιοι φράχτες και πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις έκλειναν το δρόμο σε όσους ήθελαν να διασχίσουν το κέντρο.
Για να φτάσουμε στην αφετηρία έπρεπε να πηδάμε κάγκελα και μάντρες και να κάνουμε τον κύκλο της πόλης. Κι έπειτα για να φτάσουμε στο τέρμα και να παραλάβουμε τα παιδιά μας ξανά η ίδια ιστορία. Αλίμονο σε όσους δεν τα κατάφερναν στο σκαρφάλωμα!
Το «δημοκρατικό» Ηράκλειο είχε μετατραπεί σε μια σιδερόφρακτη – αστυνομοκρατούμενη πόλη. Προς χάριν των «επισήμων», του εκπροσώπου της κυβέρνησης!
Η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου ήταν έκδηλη. Κι όλοι θυμόμαστε!
Και σήμερα προβληματιζόμαστε αν θα εκθέσουμε τα παιδιά μας για ακόμα μία φορά σε τέτοιες συνθήκες. (Πολλοί αποφάσισαν ήδη να απέχουν, άλλοι περιμένουν μέχρι κείνη την ώρα- “να δουν τις συνθήκες”).
Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
από τους «άρχοντες» τούτου του τόπου, που αποφασίζουν και ορίζουν τη λήψη τέτοιων μέτρων
να επιτρέψουν στα παιδιά που αποφάσισαν να συμμετέχουν στην παρέλαση, να κινηθούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ στην πόλη και να παρελάσουν σε δρόμους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ, χωρίς να τα τρομάζουν οι πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και πανύψηλοι φράχτες να τα κρατάνε μακριά από τους γονείς τους.
Κι όσοι χρειάζονται εκατοντάδες (;) αστυνομικούς και δεν ξέρω πόσα μέτρα φράχ εγκλωβισμένοι τες και κάγκελα που να δημιουργούν «αποστειρωμένη ζώνη» γύρω τους, ας μείνουν σπίτια τους!
Έτσι δε θα προκαλέσουν και τους πολίτες που ασφυκτιούν από τη μέγγενη των μνημονίων τους και των μέτρων που τους οδηγούν στην ανεργία, την ανέχεια, τη φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση…
Βαγγελία Μουδάτσου
Πρ. Συλλόγου Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου