oaednews

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σχέδιο Λετονία... για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόικας. Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.


Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόικας με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως ένα βαθμό έρχεται να παραβιάσει... ανοιχτές πόρτες, καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. 

Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.

Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στη θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου