oaednews

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι το «χαρτί» της πρόωρης συνταξιοδότησης

Νέο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα με την παροχή κινήτρων για όσους απέχουν 2-5 χρόνια από τη σύνταξη προκειμένου να αυξηθούν οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με προφανή στόχο να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έβγαλε από τα συρτάρια την πρόταση που είχε καταθέσει στην τρόικα τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με την οποία:
Θα θεσμοθετηθούν κίνητρα (αναγνώριση πλασματικών χρόνων) με στόχο να «ωθήσουν» μία μερίδα υπαλλήλων που δεν συμπληρώνουν την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας σε «απόσταση» 2 χρόνων πριν από τη σύνταξη.
Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν μετά την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων μέχρι και τρία χρόνια πριν από τη σύνταξη, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους μέχρι και δύο χρόνια. Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος θα συνταξιοδοτούνται αμέσως, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις απολύσεις.

Αρνητική απάντηση
Σύμφωνα με κύκλους της τρόικας, η πρόταση που είχε καταθέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε απορριφθεί από τους δανειστές τον περασμένο Αύγουστο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν ζητήσει εκείνη την περίοδο από το υπουργείο να πριμοδοτούνται προκειμένου να εντάσσονται με προτεραιότητα σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι υπάλληλοι που θέλουν έως και τέσσερα χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαφώνησε, καθώς ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας θα απολυόταν μετά την πάροδο του 12μήνου της διαθεσιμότητας και δεν θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί. Στην τελευταία συνάντηση με τον Α. Μανιτάκη, ο Μ. Μορς ρώτησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν έχει προτάσεις για την παροχή κινήτρων με στόχο να οδηγηθούν στη διαθεσιμότητα και κατόπιν στη σύνταξη όσοι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, γεγονός που θεωρήθηκε ως «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και να αποχωρήσουν από το Δημόσιο, εάν τελικά υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη θεσμοθέτηση της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
Στο πλαίσιο της μείωσης των δομών του Δημοσίου καταργούνται περίπου 1.500 οργανικές θέσεις με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων που οριστικοποιήθηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναλυτικά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις παρακάτω καταργούμενες θέσεις:
Υπ. Εξωτερικών 262 θέσεις, υπουργείο Εσωτερικών 65 θέσεις, υπουργείο Ναυτιλίας 242 θέσεις, υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ 175 θέσεις, υπουργείο Υγείας 106 θέσεις, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης 65 θέσεις, υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 86 θέσεις, υπουργείο Περιβάλλοντος 262 θέσεις, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 269, υπουργείο Εργασίας 41, υπουργείο Δικαιοσύνης 123 (συνταξιοδοτήσεις), υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης 5 θέσεις.
 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου