oaednews

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ομολογία. Τα χρήματα της Ε.Ε. για την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων πηγαίνουν κυριολεκτικά χαμένα.

Οι χώρες μέλη και η Κομισιόν αδυνατούν να αξιολογήσουν τα οφέλη από τα προγράμματα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας,
σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύστερα από έλεγχο σε 6 προγράμματα, ύψους 222 εκ. ευρώ, τα οποία κάλυπταν 4 κράτη μέλη (Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Βρετανία), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες-μέλη στην πλειονότητά τους δεν έχουν καθιερώσει τα αναγκαία εργαλεία για να προσδιορίσουν πόσοι από τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΕΚΤ απέκτησαν νέα προσόντα, ή βρήκαν ή διατήρησαν μια θέση εργασίας.

«Η Επιτροπή εγκρίνει προγράμματα χωρίς να απαιτεί τα πληροφοριακά στοιχεία που είναι αναγκαία προκειμένου αυτή να ελέγξει εάν τα προγράμματα είναι όντως αποτελεσματικά - κι ούτε τα κράτη μέλη διαβιβάζουν τέτοια στοιχεία» δήλωσε ο Λάζαρος Λαζάρου, μέλος του ΕΕΣ, υπεύθυνος για την έκθεση. 
 
Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε αδυναμίες στον σχεδιασμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και στα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης. Παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συνεκτικά στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία να αφορούν στους επιχειρησιακούς στόχους, τους δείκτες αποτελεσμάτων, καθώς και τους διατεθέντες πόρους. Επίσης, είναι άγνωστο το ύψος των ποσών που δαπανήθηκαν σε τέτοιου είδους δράσεις.
 
Το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά στην Επιτροπή να σχεδιαστούν εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία θα μετρούν, βάσει συγκεκριμένων στόχων, τις επιδόσεις των προγραμμάτων του ΕΚΤ. 
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 
 
 Το ΕΚΤ είναι ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η Ε.Ε για τη στήριξη της απασχόλησης στις χώρες - μέλη. Στόχος είναι η ένταξη των ανέργων και των μειονεκτούντων ατόμων στην αγορά εργασίας, επιδοτώντας δραστηριότητες κατάρτισης. 
 
Από το 2007 έως το τέλος του 2013, οι δαπάνες του ΕΚΤ θα ξεπεράσουν τα 75 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 8% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου