oaednews

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ανεργία… διαρκείας


ΙΣΠΑΝΙΑ Με τους ανέργους να ξεπερνούν το όριο των 5.000.000, η κυβέρνηση ζει στον κόσμο της και δηλώνει ικανοποιημένη που τον Φεβρουάριο του 2013 ενεγράφησαν στη λίστα λιγότεροι άνεργοι απ” ό,τι το 2008


Μια από τα ίδια και τον Φεβρουάριο στην Ισπανία: οι καταγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν πάλι κι ο συνολικός αριθμός τους πλέον ξεπέρασε το όριο των 5 εκατομμυρίων για πρώτη φορά. Ωστόσο άμα θέλει κανείς να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, όπως ο υπουργός Εργασίας, μπορεί να δηλώσει αισιόδοξος, αφού έχουν «επιβραδυνθεί οι ρυθμοί αύξησης των ανέργων από μήνα σε μήνα»! Δηλαδή, όπως υποστήριξε με περισσή αισιοδοξία ο Ενγκράθια Ιντάλγο, οι νέες εγγραφές στις λίστες ήταν οι λιγότερες για Φεβρουάριο από το 2008 και ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μόλις 60.000, ξεχνώντας βέβαια βολικά να αναφέρει ότι η αύξηση των ανέργων τον περασμένο μήνα μεταξύ των νέων ήταν της τάξης του 3,46%.



Βάζοντας πάγο στην, τουλάχιστον, αβάσιμη χαρά της Μαδρίτης, οι ειδικοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι δεν βλέπουν, άμεσα στον ορίζοντα, πραγματική στροφή στην αγορά εργασίας της Ισπανίας. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να βλέπει μόνο την όμορφη πλευρά της ζωής. Αλλά όταν υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνεργοι, τότε μόνο κακή μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση» λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Χουάν Ντολάδο. Επιπλέον τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας διαφέρουν κατά πολύ από αυτά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία οι άνεργοι -με τους μη εγγεγραμμένους- πλησιάζουν πλέον τα 6 εκατομμύρια και το αντίστοιχο ποσοστό είναι ήδη πάνω από το 26%.



Νιώθοντας τα θεμέλιά της να τρίζουν -και λόγω των πολλαπλών σκανδάλων διαφθοράς- η κυβέρνηση Ραχόι ελπίζει να «εισπράξει» και να εξαργυρώσει «εύσημα» από τους εταίρους της για τη συμμόρφωση της στις επιταγές της λιτότητας, δηλαδή, όπως άφησε να εννοηθεί χθες και ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, να της δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος, που πέρσι έκλεισε στο 6,7% και πρέπει να πέσει στο 3% μέχρι τον επόμενο χρόνο.



Εάν δεν πετύχει να πείσει Βερολίνο και Βρυξέλλες, θα υποχρεωθεί να φορτώσει κι άλλα μέτρα σε μια κοινωνία που είναι έτοιμη να εκραγεί και ήδη ζει στον ρυθμό των απεργιών. Τελευταίο «κρούσμα»: ο δεύτερος γύρος των τριών 5ήμερων κινητοποιήσεων τις οποίες έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία Iberia, που θα έχει αποτέλεσμα την ακύρωση περίπου 1.300 πτήσεων μέσα στην εβδομάδα. Πληρώματα καμπίνας, πιλότοι και προσωπικό εδάφους αντιτίθενται δυναμικά στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει ανακοινώσει η εταιρεία -υπό το βάρος ενός συσσωρευμένου χρέους 850 εκατομμυρίων ευρώ- και τα οποία προβλέπουν 3.800 απολύσεις, περικοπές μισθών και μείωση του αριθμού των πτήσεων, εν όψει της συγχώνευσης με την British Airways και τον σχηματισμό της νέας επιχείρησης με την επωνυμία International Airlines Group.



Οι εργαζόμενοι της Iberia συντονίζουν τον τρίτο γύρο των κινητοποιήσεών τους στις 21 Μαρτίου με τους συναδέλφους τους στην πορτογαλική TAP, που πραγματοποιούν περίπου 180 πτήσεις ημερησίως. Οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα σκοπεύουν σε αυτή τη φάση να «χαρίσουν» συμβολικά ένα «εισιτήριο άνευ επιστροφής» για το Τορόντο στον υπουργό Οικονομικών, που έχει σπουδάσει στον Καναδά.
Της Ελλης Πάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου