oaednews

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πεντάμηνα σε δήμους απο τον ΟΑΕΔ

Πεντάμηνα σε δήμους προβλέπει σχέδιο του ΟΑΕΔ για άτομα που ζουν σε οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.Το σχέδιο του ΟΑΕΔ υποβλήθηκε ήδη στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Το πρόγραμμα για τα πεντάμηνα σε δήμους εκπονήθηκε απο τον ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της σχεδίου απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και επιχειρεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πάνω από 400.000 οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα απασχοληθούν για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.
Η αμοιβή τους θα ανέρχεται στο ποσό των 19,6 ευρώ ημερησίως και δεν θα είναι πάνω από΄490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών η αμοιβή ορίζεται σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 427 ευρώ μηνιαίως.
Το πρόγραμμα θα καλύπτει επίσης και τις μηνιαίες εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, ύψους 257,20 ευρώ το μήνα.
Οι ομάδες ανέργων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).
Να σημειωθεί ότι ωφελούμενος θα είναι μόνο το ένα μέλος από την οικογένεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλει αίτηση και τα δύο μέλη της οικογένειας, θα αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.
Τομείς απασχόλησης
Σε ότι αφορά τους τομείς απασχόλησης των ανέργων στους δήμους περιλαμβάνονται τα εξής:
Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών.
Κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία.
Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Κριτήρια επιλογής
Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων είναι η διάρκεια της ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα.
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας που υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η προτεινόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι η εξής: μετά τη δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο μία αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, για την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων, καθώς και μέχρι 3 φορείς (δήμους) κατά σειρά προτίμησης.

2 σχόλια:

  1. να δεις πως πεφτει ο κατωτατος βασικος μισθος..με κατι κολπακια σαν κι αυτα! Ο εσχατος εργοδοτης, το κρατος, που ολοι θελουν να συμμαζεψουν, κουτσουρεψουν, εξαφανισουν...ξαφνικα γινεται και παλι σωσιβιο ! Απ την μια πορτα διωχνουμε μονιμους υπαλληλους κι απο την αλλη προσλαμβανουμε αλλους με 5μηνα..5μηνα! Ποια τρυπα να πρωτοκαλυψει κυριε ενας ανεργος με τους 5 μισθους των 500 ευρω? Ποια αναπτυξιακη πολιτικη και ποια αναχαιτιση της ανεργιας επιτυγχανεται με 5 μηνα στους δημους? Αλλα τι αναρωτιεμαι, θα ειναι το ιδιο επιτυχες προγραμμα με το προγραμμα της 5μηνης διαρκειας της κοινωφελους εργασιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή