Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι
δύο κατηγοριών. Η πρώτη θα αφορά αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι θα
πρέπει να έχουν γεννηθεί από 1.1.1984 και μετά και η δεύτερη αποφοίτους
ΥΕ-ΔΕ γεννηθέντες από 1.1.1984 ώς 31.12.1995.
Και στις δύο περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Θετική είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία όσοι θα λαμβάνουν τότε επίδομα ανεργίας και υπαχθούν στο πρόγραμμα το επίδομα θα ανασταλεί μόνο για την περίοδο του προγράμματος.
Τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η τελική επιλογή των 45.000 ανέργων περιλαμβάνουν το έτος απόκτησης του πτυχίου, το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα (οικονομικό έτος 2012), την απόκτηση μεταπτυχιακών, τη γνώση ξένων γλωσσών και εάν πρόκειται για αποφοίτους ΥΕ-ΔΕ, τη διάρκεια πιθανής συνεχόμενης ανεργίας.
Οσοι σταθούν τυχεροί και κριθούν επιλέξιμοι θα λάβουν μετά το πέρας του εξαμήνου της θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης 2.700 ευρώ (μικτά) οι πτυχιούχοι και 2.400 ευρώ (μικτά) οι απόφοιτοι υποχρεωτικής και μέσης βασικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μικτά 450 ευρώ το μήνα για τους πρώτους και 400 ευρώ για τους δεύτερους.
Ομως μετά τις παρακρατήσεις των φόρων στην τσέπη τους θα λάβουν μόλις 300 έως 340 ευρώ καθαρά το μήνα.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πετυχαίνει να αφαιρέσει από τη λίστα των ανέργων χιλιάδες ωφελούμενους μειώνοντας τα ποσοστά της ανεργίας, από την άλλη όμως παρέχει ψίχουλα σε νέους προετοιμάζοντάς τους, φαίνεται, για ανάλογες αποδοχές ακόμη κι αν πιάσουν δουλειά.
Εκτός της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των καταρτιζόμενων μέσω του προγράμματος παρέχονται κίνητρα σε επιχειρήσεις να κρατήσουν ανέργους οι οποίοι θα κάνουν πρακτική άσκηση σε αυτές.
Βέβαια, μένει να αποδειχθεί εάν και σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις έχουν το περιθώριο ή επιθυμούν να αποκτήσουν νέο μόνιμο προσωπικό, όταν μάλιστα απολύουν ή μετατρέπουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε προσωρινής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία.
Πάντως ανεξαρτήτως όλων αυτών η πρακτική άσκηση αποτελεί σήμερα αναγκαία προϋπόθεση και χρήσιμο εργαλείο για κάθε εργαζόμενο ώστε να βγει στην αγορά εργασίας, αλλά αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι θα ανοίγουν και δεν θα κλείνουν, όπως συμβαίνει σήμερα, θέσεις εργασίας.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου