oaednews

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Αντ. Μανιτάκης: Πώς θα αξιοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα

Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο οι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, ιδίως εκείνοι που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης,
όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας πριν από λίγο στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικής με την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης. Ο κ. Μανιτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να αποτυπώνεται τόσο το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, όσο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τρόπο αξιοκρατικό και απρόσωπο.

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη, αλλά οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.

Όπως, όμως, υπενθύμισε ο κ. Μανιτάκης, τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».

Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου. Αυτά τα δύο κριτήρια θα εξειδικευθούν με νεότερη, η οποία θα βγει όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς της κινητικότητας, πέρα από αυτή την ειδική και εφάπαξ απόφαση που εφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2011.

«Είναι προφανές λοιπόν, ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο τους υπαλλήλους που έχουν προσόντα και κυρίως με το βασικό κριτήριο της αξιοκρατίας», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αξιοποιούνται με αυξημένη μοριοδότηση οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τόσο για την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας, ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι είναι ένα πολύ αποφασιστικό και λειτουργικό εργαλείο για να επιτευχθεί ανακατανομή του υπαλληλικού προσωπικού με ορθολογικά κριτήρια στο δημόσιο τομέα. Αλλά για να λειτουργήσει, χρειάζεται έναν μηχανισμό πολύ καλά προετοιμασμένο. «Κατανοείτε ότι για να μετακινήσουμε 12.500 ή 25.000 δημοσίους υπαλλήλους σε ένα ή δύο χρόνια, πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή προετοιμασία» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «πρώτα, θα πρέπει να περιγραφεί το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων που χρειάζονται γι΄ αυτές τις θέσεις και, ταυτόχρονα, να γίνει μια όσο γίνεται πιο αξιοκρατική καταγραφή τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που θα αποτυπώνει το εργασιακό προφίλ του υπαλλήλου, με κύρια έμφαση στην αξιοκρατία, που θα εξυπηρετεί το πάγιο αίτημα για αντικειμενικότητα και το απρόσωπο της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου