oaednews

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

«Εσπασε» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπασμένο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και τους εργαζόμενους να ανησυχούν για το μέλλον τους, δεδομένου ότι η διάσπαση θα συνοδευθεί άμεσα από μείωση του προσωπικού ή μείωση των αποδοχών όλου του προσωπικού.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το Ταχ. Ταμιευτήριο ήταν ένα ιστορικό ίδρυμα που έδινε έμφαση στην εθνική αποταμίευση, δεν είχε σκοπό το κέρδος, δεν είχε καν άδεια για τραπεζικές εργασίες μέχρι το 2004, όταν μπήκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και άρχισε ο «εκσυγχρονισμός». Τότε ξεκίνησαν οι αποτυχημένες χρηματιστηριακές επενδύσεις επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη με διοικητή τον Παν. Τσουπίδη, από τις οποίες το Τ.Τ. έχασε περί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκαν οι αθρόες αγορές ελληνικών ομολόγων, στηρίζοντας το χρέος της κυβέρνησης. Τέλος, το Τ.Τ. αποτέλεσε εργαλείο κομματικών ρουσφετιών επί διοίκησης Αγγέλου Φιλιππίδη, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το προσωπικό του μέσα σε ενάμιση χρόνο για να βολευτούν τα δικά τους παιδιά.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα χρειαστεί τώρα ένεση χρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περίπου 500 εκατ. ευρώ ως κεφαλαιακή ενίσχυση.
Για το προσωπικό υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία θα συζητηθούν το Σαββατοκύριακο. Ενα από αυτά είναι να ξεκινήσει άμεσα εθελούσια έξοδος των 420 εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από το Δημόσιο και έχουν υψηλό μισθολόγιο. Ενα δεύτερο σενάριο είναι να επαναπροσληφθούν στην «καλή» τράπεζα όλοι οι εργαζόμενοι (3.220), αλλά έχοντας αποδεχτεί μέση μείωση αποδοχών 25% (κλιμακωτή μείωση από 50% για τους υψηλόμισθούς μέχρι 10% για το χαμηλόμισθους)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου