oaednews

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το Δράμα της ανεργίας ...


Σε ανεργία, διαφθορά σκοντάφτε
«Το δράμα της ανεργίας». Με αυτό τον ηχηρό τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση, η ισπανική εφημερίδα El Pais ανακοίνωνε το ιστορικό ρεκόρ ανεργίας στη χώρα, το οποίο ξεπέρασε το 26%. Το ποσοστό αυτό, που μεταφράζεται σε έξι εκατομμύρια ανέργους, καλείται να αντιμετωπίσει η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι.
Μόνο που το δράμα της ανεργίας δεν είναι το μοναδικό που δυσκολεύει την ισπανική κυβέρνηση. Τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται στελέχη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, αλλά και το «αιώνιο» ζήτημα της επαπειλούμενης απόσχισης της Καταλωνίας, που αμφότερα έλαβαν νέες διαστάσεις την εβδομάδα που πέρασε, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του Ισπανού πρωθυπουργού.
Η Ισπανία δίνει μάχη για να βγει από την ύφεση. Η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική λιτότητας και περικοπών, προσβλέποντας στη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάκαμψη. Ωστόσο, τα σημάδια της γάγγραινας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Pais, που κατατρώει την αγορά εργασίας της Ισπανίας, γίνονται κάθε μέρα και πιο εμφανή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, το 2012 χάθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας, η απασχόληση έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας και η χρονιά έκλεισε με έξι εκατομμύρια ανέργους. Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι πρωταρχικός της στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η κρίση όμως που διαρκεί και βαθαίνει, απελπίζει τους Ισπανούς. Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μείωση του ποσοστού του ενεργού πληθυσμού, αλλά και στην ταχύτητα με την οποία πολλοί νέοι Ισπανοί καθώς και πολλοί μετανάστες εγκαταλείπουν τη μεγάλη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.
Αν σε αυτές τις συνθήκες προστεθούν τα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Ραχόι να εξακολουθήσει να πείθει τους Ισπανούς ότι πολιτεύεται με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Το σκάνδαλο Μπάρθενας, το πιο πρόσφατο από τα σκάνδαλα διαφθοράς, είναι ενδεικτικό της οργής που νιώθουν οι Ισπανοί απέναντι σε μια κυβέρνηση που εξελέγη πανηγυρικά τον Νοέμβριο του 2011 καλλιεργώντας πολλές ελπίδες για την ανάκαμψη της χώρας.
Ο Λουίς Μπάρθενας είναι πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ισπανικού Τύπου έχει συγκεντρώσει το ιλιγγιώδες ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Επιπλέον, φέρεται ότι μοίραζε χρήματα και σε άλλα στελέχη του κόμματος. Οι χειρισμοί της ισπανικής κυβέρνησης στο ζήτημα ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Ο Ραχόι άργησε να πάρει αποστάσεις από το πρώην στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αρνείται ότι φέρει ευθύνες για τον Μπάρθενας. Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι ανεξάρτητη επιτροπή θα αναλάβει να ελέγξει τα οικονομικά του κόμματος, ώστε κανένα στέλεχος να μη βαρύνεται ούτε από υποψίες για χρηματισμό. O ίδιος ο Ραχόι δεσμεύτηκε ότι στις 30 Ιανουαρίου θα δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση στο ισπανικό Κοινοβούλιο, στην ώρα του πρωθυπουργού.
Την οργή εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης εκφράζει και η Καταλωνία, της οποίας η τοπική κυβέρνηση επανέφερε το περιώνυμο ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αίτημα την ανεξαρτησία της μεγάλης ισπανικής περιφέρειας. Την περασμένη εβδομάδα, το καταλανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε διακήρυξη μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία προλειαίνει το έδαφος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σημειωτέον ότι το ισπανικό σύνταγμα απαγορεύει ρητώς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την απόσχιση περιφέρειας της χώρας. Ωστόσο, μεσούσης της κρίσης, οποιοδήποτε αίτημα, που εκφράζει αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική της Ισπανίας, μοιάζει να θεωρείται θεμιτό.
Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση Ραχόι θα κατορθώσει να ξεπεράσει όλους αυτούς τους σκοπέλους. Η λύση πάντως που οφείλει να δώσει πρέπει να είναι πολιτική. Εργο δυσκολότατο, αν αναλογιστεί κανείς ότι επτά στους δέκα Ισπανούς θεωρούν τα πολιτικά κόμματα το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, μετά την ανεργία και την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου