oaednews

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στα επίπεδα του ’60 η ανεργία στη Μαγνησία!


Όπως διαβάζουμε στο taxydromos.gr η πραγματική ανεργία έχει φτάσει στο 25% ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2012. Η τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι αυξητική ειδικά σε κλάδους που το τελευταίο διάστημα πλήττονται ανεπανόρθωτα εξαιτίας της κρίσης. Σε ό,τι αφορά στο φύλο, φαίνεται ότι η τάση είναι πολύ σημαντική στην αύξηση των νέων ηλικιών από 15 έως 24 ετών και βέβαια στις γυναίκες. Ειδικά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, με την υπολειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται νέο κύμα απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.


Ειδικότερα οι ηλικίες που πλήττονται ιδιαίτερα στη Μαγνησία τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, είναι οι ηλικίες από 36 έως 56 χρόνων, αν και στις γυναίκες καταγράφονται μεγάλα ποσοστά και στις μικρότερες ηλικίες από 19 έως 25 χρόνων. 

Οι γυναίκες αποτελούν το 62% των ανέργων, δηλαδή στους 10 ανέργους οι έξι είναι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες έχουν μεγάλο ποσοστό μερικής απασχόλησης 9,7% και αναλογούν επτά σε κάθε 10 μερικούς απασχολουμένους, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων.


Στη Μαγνησία, καταγράφεται παραπάνω από το μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα

κιι αυτό διότι θεωρείται μία από τις παραδοσιακές βιομηχανικές περιοχές που εξίσου στηρίζεται και στον τουρισμό όπου καταγράφηκε αυξητική ανεργία και κατά την περίοδο του καλοκαιριού στις τουριστικές περιοχές.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις επειδή υπήρχε ρευστότητα αλλά και μείωση της τουριστικής κίνησης δεν προσέλαβαν το προσωπικό που προσελάμβαναν πριν το 2008, δηλαδή πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Στο Βόλο η λίστα των απολυμένων αυξάνεται κυρίως στον κλάδο της μεταλλοβιομηχανίας. Τους τελευταίους μήνες έχουν δει την πόρτα της εξόδου περισσότεροι από 100 και πλέον βιομηχανικοί εργάτες.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Αύγουστο στο Βόλο αυξήθηκαν κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι εμφανίζονται επίσης σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον προηγούμενο Αύγουστο στο Νομό Μαγνησίας έχουν εγγραφεί για πρώτη φορά περισσότερα από 3.500 άτομα στον ΟΑΕΔ, ενώ περίπου 300 άτομα που προέρχονται από τον κλάδο τουρισμού και επισιτισμού από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενταχθούν και πάλι στο ταμείο, εάν βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται χιλιάδες που «δουλεύουν» μερικές ώρες τη βδομάδα ή και το μήνα, αλλά δε θεωρούνται άνεργοι με τη "βούλα" και πάρα πολλοί ακόμα που είναι καιρό άνεργοι, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΑΕΔ ή δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας.
TreloKouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου