oaednews

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τα νέα μέτρα δεν θα μας σώσουν


Μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να μην έχουν καταλήξει στο «πακέτο» των μέτρων, εντούτοις οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει -σε συντριπτικά ποσοστά- άποψη για αυτά.

Το ότι το 90,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τα μέτρα άδικα, προφανώς, είναι γεγονός που δεν επιδέχεται ερμηνειών. Και ίσως να ήταν αναμενόμενο ένα τόσο υψηλό ποσοστό.

Διαβάστε ΕΔΩ τη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ενώ 7 στους 10 αμφιβάλλουν αν τα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, έστω και οριακά -σε ποσοστό 50,4%- οι πολίτες θεωρούν ότι τα μέτρα θα συνδράμουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χωράς στο εξωτερικό!

Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό (83,4%) όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα έπειτα από αυτά, ενώ σε υψηλότερο επίπεδο (87,1%) κινείται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο ζωής τους.

Ωστόσο, παρά την αρνητική διάθεση των πολιτών, φαίνεται να υπάρχει μια -σχετική- αισιοδοξία, τόσο ως προς το μέλλον της Ελλάδας εντός ευρώ όσο και ως προς το ενδεχόμενο χρεωκοπίας. Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν θεωρείται πιθανή σε ποσοστό 65,2% και είναι το υψηλότερο τους τελευταίους πέντε μήνες.

Για πρώτη, δε, φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο -από τον Μάιο του 2011- το ενδεχόμενο χρεωκοπίας έχει πέσει στο 49,8%. Αντιστοίχως, αυτοί που δεν θεωρούν πιθανό το «σενάριο χρεωκοπίας» έχουν ανέβει στο 45,7% από 25,3% που ήταν στη μέτρηση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται σταθερά προσηλωμένοι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά με μια άλλη πολιτική εκτός Μνημονίου και δανειακής σύμβασης (66,7%), σε αντίθεση με όσους πιστεύουν (10,5%) ότι πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. Ποσοστό 17,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα της δανειακής σύμβασης, διότι δε γίνεται αλλιώς.

Συμπερασματικά, φαντάζει λογικό το εύρημα της δημοσκόπησης, ότι δηλαδή το 85,8% των πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, αλλά είναι το τρίτο «χαμηλότερο» από το Φεβρουάριο του 2011. Ωστόσο, μόλις το 3,4% των ερωτηθέντων εμφανίζεται αισιόδοξο και απαντά στη δημοσκόπηση ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε από αρκετά έως πολύ καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου