oaednews

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιχτά μέτωπα στα εργασιακά

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα στα εργασιακά

troika
Του Γιώργου Γάτου
Η μείωση των αποζημιώσεων, η ενίσχυση της ευελιξίας των ωραρίων εργασίας από πενθήμερη σε εξαήμερη βάση (με διευθυντικό δικαίωμα και χωρίς προσαύξηση της αμοιβής για τον εργαζόμενο), η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να αναγγέλλουν τις αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης και αμοιβής του προσωπικού, είναι οι 4 νέοι «λογαριασμοί» που «άνοιξε» η τρόικα και καλείται να «κλείσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το πρώτο βήμα γίνεται την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση - «κλειδί» που θα έχει ο υπουργός Ι. Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας, αφού θα έχουν προηγηθεί τη Δευτέρα και νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι πρώτες διερευνητικές επαφές των στελεχών του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια. Στις συναντήσεις αυτές θα αποσαφηνιστεί τόσο το εύρος των ζητούμενων αλλαγών όσο και ο χρόνος της διαπραγμάτευσης η οποία θα γίνει, μέχρις ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, Η ηγεσία του υπουργείου, έχοντας και άλλα «ανοικτά» μέτωπα (όπως τον καθορισμό, διά νόμου, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση χωρίς, όμως, άλλες μειώσεις) επιδιώκει να κερδίσει χρόνο και να παρουσιάσει τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε θέμα χωριστά.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει τα σενάρια που, μετά το e- mail της τρόικας, μπαίνουν και επίσημα πλέον στο τραπέζι της νέας διαπραγμάτευσης.

Ζητείται να μειωθούν τα άλλα (μη μισθολογικά) κόστη εργασίας που επηρεάζουν την «είσοδο και την έξοδο από την αγορά εργασίας» δηλ. οι αποζημιώσεις, οι οποίες καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης επηρεάζοντας το κόστος αντικατάστασης των εργαζομένων. Οπως σημειώνουν στην «ΗτΣ» στελέχη του υπουργείου, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί η επανεξέταση του νόμου Λοβέρδου που μείωσε τα ποσά των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων λόγω απόλυσης κατά 50% μέσω του περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης. Οι επιχειρήσεις, ενόψει και των αναδιαρθρώσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, θεωρούν ότι ο χρόνος προειδοποίησης παραμένει υψηλός (έως και 6 μήνες για όποιον απασχολείται στον ίδιο εργοδότη από 20 έτη και πάνω) με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται στην πράξη το μέτρο και να πρέπει, τελικώς, να καταβάλλονται υψηλά ποσά, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση στο ύψος των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης (καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης λόγω απόλυσης). Τυχόν γενικευμένη μείωση των αποζημιώσεων έτσι ώστε να εναρμονιστεί το καθεστώς με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως ζητεί η τρόικα) «σκοντάφτει», ωστόσο, στο ελλειμματικό σύστημα προστασίας των απολυομένων που υπάρχει στην Ελλάδα.
Ευελιξία ωραρίων - εξαήμερο
Η δεύτερη «σύσταση» είναι να ενισχυθεί η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, έχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματικούς κύκλους, έχουν αποφασίσει να πιέσουν ώστε αναθεωρηθεί το άρθρο 8 του ν. 3846/2010 που προβλέπει την προσαύξηση κατά 30% της αμοιβής για την εργασία η οποία παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδας, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας και ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Από τη διάταξη αυτή έχουν εξαιρεθεί μόνο οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις και η πίεση που θα ασκηθεί είναι να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων, σε όλους τους τομείς, σε εξαήμερη βάση χωρίς να θίγεται το 40ωρο και τα ωράρια εργασίας να καθορίζονται με διευθυντικό δικαίωμα.
Κατάργηση αναγγελιών - περιορισμός γραφειοκρατίας
Να περιοριστούν οι διοικητικές υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την αναγγελία αλλαγών σε μισθούς, ωράρια, βάρδιες κ.ά είναι η τρίτη αξίωση. Απέναντι στη συγκεκριμένη απαίτηση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπόσχεται την απλούστευση των διαδικασιών και την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εγγράφων από την 1η Μαρτίου του 2013. Αποκλείει, ωστόσο, απαλλαγές που θα δυσχεράνουν τις διασταυρώσεις και τον έλεγχο στις επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας (η οποία, άλλωστε, έχει συμφωνηθεί να περιοριστεί).
Μείωση εισφορών στο ΙΚΑ
Η μείωση, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο (δηλ. να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες εσόδων) είναι το τέταρτο «ανοικτό» μέτωπο. Το σχέδιο του υπουργείου (που φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές και στις τάξεις των κοινωνικών εταίρων δεδομένων των απωλειών στα έσοδα που έχει το ΙΚΑ από την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας) προβλέπει δύο στάδια: Την άμεση κατάργηση των μη ανταποδοτικών εισφορών όπως υπέρ του ΟΕΚ (0,75%), και της Εργατικής Εστίας (0,35%) και την περαιτέρω μείωση αργότερα (από το 2013) σε συνάρτηση με τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και τις καταργήσεις μη ανταποδοτικών ή αναχρονιστικών εισφορών π.χ. της εισφοράς υπέρ στράτευσης (αφού εξεταστούν οι συνέπειες στα έσοδα και του ΟΑΕΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου