oaednews

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Επίδομα Ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσα στο 2013

Οικονομική στήριξη θα έχουν μέσα στο 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, χάνουν την απασχόλησή τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με δήλωσή του στην «Η», προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου για να ενεργοποιήσει το σχετικό ν. 3986.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 2011, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Γ. Κουτρουμάνη και ύστερα από απαίτηση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, και, έκτοτε, παραμένει ανενεργός, μολονότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά 10 ευρώ (στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, αντίστοιχα, οι επιστήμονες) για τον σκοπό αυτό.
Την άμεση ενεργοποίηση του νόμου για την παροχή «επιδόματος» σε ελεύθερους επαγγελματίες, ζητά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δ. Ασημακόπουλος σημειώνοντας στην «Η» τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει αλλά και την ανάγκη να στηριχθούν όσοι από τους επαγγελματίες βάζουν αναγκαστικά «λουκέτο» και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. «Πάνω από 70.000 έχουν βγει εκτός αγοράς και άλλοι τόσοι θα βγουν μέχρι το τέλος του 2013 εξαιτίας της κρίσης και των νέων φορολογικών μέτρων που ωφελούν μόνο το 6% των επιχειρήσεων, δηλ. τις μεγαλύτερες».

Απόφαση
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν (ξανά) οι παροχές και οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν με υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα έχει ως βάση την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης - επιδόματος τουλάχιστον 360 ευρώ τον μήνα (κατά τα πρότυπα του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ) ή άλλες καλύψεις (π.χ. ασθένειας).
Αλλά, υπό προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ανταποδοτική σχέση εισφοράς - παροχής και να επαρκούν τα έσοδα του νέου λογαριασμού. Το παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, την προηγούμενη ασφάλιση του δικαιούχου τουλάχιστον για 3 έτη, τη μη ύπαρξη οφειλών, να μην ξεπερνούσε το ετήσιο εισόδημα τα 40.000 - 50.000 ευρώ την τελευταία τριετία και να μην είχε μεταβιβαστεί η επιχείρηση σε συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού.
Εως το τέλος του 2012, το υπουργείο θα πρέπει να ψηφίσει και νέα νομοθετική ρύθμιση για να παρατείνει το δικαίωμα των ανέργων να έχουν παροχές ασθενείας με 50 ημέρες ασφάλισης. «Αν δεν γίνει αυτό, οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν το 2013 όχι 50, αλλά 100 ημέρες ασφάλισης με βάση το ν. 3655/2008, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες», υπογραμμίζει στην «Η» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλος.
πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου