oaednews

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης εργασίας


Λογότυπος που απεικονίζει τον κύκλο από αστέρια της ΕΕ και τη λέξη ‘Eures’ @ EU
Η διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕ για την απασχόληση θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερες κενές θέσεις εργασίας και να ικανοποιεί τις ανάγκες ακόμη περισσότερων ανέργων.

Με τον αριθμό των ανέργων να έχει φθάσει τα 25 εκατομμύρια, η δημιουργία απασχόλησης αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για την ΕΕ. Για πολλούς, μια λύση είναι η αναζήτηση εργασίας σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου υπάρχουν κενές θέσεις που αντιστοιχούν στα επαγγελματικά τους προσόντα.
Και, όμως, θέσεις εργασίας υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη: ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα του 2009, ιδίως σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως οι ΤΠ, οι τηλεπικοινωνίες και η πράσινη οικονομία.
Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η Επιτροπή αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την πανευρωπαϊκή υπηρεσία προσφοράς απασχόλησης – EURES – έτσι ώστε να ικανοποιηθούν καλύτερα οι ανάγκες τόσο των ανέργων όσο και των εργοδοτών. Το δίκτυο αυτό δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης καλύπτει σήμερα έως και το 40% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες και φιλοξενεί μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με 750.000 βιογραφικά.
Στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής English , το EURES θα επεκταθεί για να προσφέρει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας με τη συμπερίληψη στο δίκτυο ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας. Την πιστοποίηση και εποπτεία αυτών των γραφείων θα αναλάβουν εθνικές υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν σε κάθε συμμετέχουσα χώρα.
Με τη νέα αυτή στρατηγική, το EURES θα βοηθά κυρίως τους νέους ανέργους να βρουν δουλειά ή να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα μαθητείας ή επιμόρφωσης.
Ο ιστότοπος προσφοράς εργασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν και παρέχει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, σε 25 γλώσσες.
Στο EURES συμμετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ, και η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία.
Κάθε μήνα, καταγράφονται 4 εκατομμύρια επισκέψεις στον ιστότοπο, ενώ κάθε χρόνο, χάρη σ΄αυτόν, 50.000 άνεργοι βρίσκουν δουλειά.
Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες αυτοπροσώπως, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ενημερωτική συνάντηση για το EURES που πραγματοποιείται κοντά σας.
Σχέδιο εργασίας
Η μεταρρύθμιση του EURES είναι σύμφωνη με την ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας που έχει καταρτίσει η ΕΕ με στόχο να γίνουν πιο ευέλικτες οι αγορές εργασίας, να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι τις δεξιότητες που χρειάζονται, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί έως το 2020 ποσοστό απασχόλησης 75% στην ηλικιακή κατηγορία 20-64 ετών. Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα πέντε βασικά στοιχεία της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Ευρώπη 2020».
Οι μεταρρυθμίσεις του EURES προβλέπεται να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2013.
Περισσότερα για την ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου