oaednews

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ολοταχώς προς απολύσεις


Τη γλώσσα της αλήθειας μίλησε ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθαρίζοντας πως 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον δρόμο της απόλυσης και όχι απλώς της διαθεσιμότητας, μέχρι τα τέλη του 2013.



Ο υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι είπε ότι «θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Αν από αυτή προκύψει ότι κάποιος δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να απολυθεί. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2013», για να διευκρινίσει αμέσως: «Πιστεύω ότι θα γίνει στο 2013.



Αφορά σε φορείς που θα κλείσουν, επίορκους, ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το καθήκον του δημοσίου υπαλλήλου». Πάντως, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει…



Η αντισυνταγματική πράξη της διαθεσιμότητας–απόλυσης επικυρώθηκε με χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που φέρει την υπογραφή του συνταγματολόγου και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πρακτική, αλλά βάλλει ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας των δήμων.



Κι αυτό γιατί προβλέπει ότι δεν απαιτείται η υπογραφή των δημάρχων στις διαπιστωτικές πράξεις των δημοτικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά αρκεί η… απλή απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Με τον τρόπο αυτό καταργεί όλες τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού που απασχολούνται με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.



Ο Αντώνης Μανιτάκης είναι ο νέος υπουργός «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», καθώς αρκεί μια εντολή του στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για τη διακοπή της μισθοδοσίας και συνεπώς της απόλυσης οποιουδήποτε υπαλλήλου.



Κι ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες και δήμους που δεν έχουν αποστείλει τις λίστες με τα ονόματα.



Οι εργαζόμενοι στους δήμους, με ανακοίνωσή τους, στρέφονται κατά του Α. Μανιτάκη αλλά και κατά της ΚΕΔΕ, λόγω της στάσης της μπροστά στις εξελίξεις, ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην επιτρέψουν καμία απόλυση εργαζομένου.



Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί σήμερα νέα πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Καραΐσκάκη, με πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Με ξεχωριστή επιστολή της η ομοσπονδία ζητά επίσης άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα. Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και κήρυξε γενική απεργία στο Δημόσιο για το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.



Για αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που αίρουν το αυτοδιοίκητο, βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση, απολύουν χιλιάδες εργαζομένους και διαλύουν τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.



Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μίλησε για συρρίκνωση της δημοκρατίας και τιμωρητική επιλογή που θυμίζει την περίοδο της Κατοχής, όπου τιμωρούνταν όσοι έκαναν αντιστασιακές πράξεις. Ακρως αντισυνταγματική και φασιστική χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.



Στα ασφαλιστικά ταμεία όπου διαπιστώνονται… τρύπες προσωπικού θα κατευθυνθούν όσοι εργάζονταν στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας οι οποίοι πλέον έχουν καταργηθεί…



Σύμφωνα με τη νέα ΠΝΠ μάλιστα η… τύχη αυτών των υπαλλήλων εναπόκειται στην κρίση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οποίος μπορεί κατά το δοκούν και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων να τους τοποθετεί όπου εκείνος θελήσει.



Η μόνη δέσμευση που έχει ο υπουργός είναι να τους μεταφέρει με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο ειδικότητα, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, ενώ ο υπάλληλος αυτός διατηρεί το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου