oaednews

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η Κομισιόν για την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα

Γιατί οι άνεργοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 400.000 περίπου τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώθηκαν κατά 12,6%; Γιατί στην Ισπανία επιδοτείται το 58,68% των ανέργων ενώ στην Ελλάδα μόνο το 14,7%;
Κατά τον Επίτροπο Απασχόλησης και  Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Andor, η μείωση των επιδοτούμενων ανέργων παράλληλα με τη δραματική αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι:
-«αποκλείονται οι αυτοαπασχολούμενοι»,
-«αποκλείονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας»,
-«αποκλείονται άτομα με βραχεία προηγούμενη προϋπηρεσία», αλλά και ότι
-το επίδομα ανεργίας δίδεται για διάστημα έως 12 μήνες, το οποίο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. χαρακτηρίζει ως «βραχείας διάρκειας παροχή».

Ταυτόχρονα ο κ. Andor παραθέτει στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, όπως ισχύουν σε Ισπανία και Γερμανία και από τα οποία προκύπτει ότι:
-Ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέργων που λαμβάνουν επίδομα είναι μόλις 14,7%, στην Ισπανία φτάνει το 58,68% και στη Γερμανία, (που έχει ελάχιστη ανεργία) το 28,4%.
-Ενώ στην Ελλάδα για να δικαιούται ένας άνεργος επιδόματος πρέπει να έχει εργαστεί 200 ημέρες για διάστημα δύο χρόνων, και αυτό υπό προϋποθέσεις, στην Ισπανία ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα αν έχει 360 ημέρες εργασίας που συγκέντρωσε σε διάστημα ακόμα και έξι χρόνια πριν την ανεργία του.
-Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα χορηγείται το πολύ για ένα χρόνο, στην Ισπανία διαρκεί για διάστημα έως και δύο χρόνια και στη Γερμανία δίδεται πρακτικά επ΄ αόριστον, αφού με το πέρας των 12 μηνών, συνεχίζεται με τη μορφή «βασικού εισοδήματος»
-Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας είναι 360€, ανεξάρτητα από το μισθό που είχε ο άνεργος, στην Ισπανία και στην Γερμανία συνδέεται με το μισθό του ανέργου όσο αυτός εργαζόταν.
Συγκεκριμένα ο Ισπανός άνεργος λαμβάνει το 50-70% του «μισθού αναφοράς» ενώ ο Γερμανός το 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου