oaednews

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Στα όρια αντοχής οι πολίτες - Οι 3 λέξεις που τους εκφράζουν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα: «Σκεπτόμενος συνολικά την σημερινή κατάσταση στην χώρα ποια κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα από εδώ και στο εξής;». Το 80,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι:
«η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές ως προς τις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει απέναντι στην τρόικα και να επιμείνει σε αυτές ανεξάρτητα εάν αυτό θέσει θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ». Επίσης, υπάρχει ποσοστό 8% που αποκρίθηκε ότι: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση τους όποιους νέους όρους της τρόικας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την πιθανή ρήξη και έξοδο της χώρας από το ευρώ», ενώ το 11,6% είπε: «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ».




ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB, κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ realfm 97.8 ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Συνολικά το 71,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις μετά από αυτά που ψηφίστηκαν στις 7 Νοεμβρίου και αποτέλεσαν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα ναι», ενώ το 31,1% «μάλλον ναι». Επίσης, το 14% απάντησε «μάλλον όχι» και το 7,6% «σίγουρα όχι», ενώ υπήρχε και ποσοστό της τάξης του 7,2% που αποκρίθηκε «Δεν Ξέρω-Δεν απαντώ». 



Συντριπτικό ήταν το αποτέλεσμα των ερωτηθέντων και στο ερώτημα: «τι θα ψηφίζατε αν ήσασταν βουλευτής στην ψηφοφορία σχετικά με την έγκριση του τελευταίου πακέτου οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση». Το 71% είπε: «θα ψήφιζα κατά», το 16,1 «υπέρ» και το 12,9% «Δεν Ξέρω-Δεν απαντώ».



Στο ερώτημα: «Αν θέλετε η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», το 70,9% απαντά θετικά.


Στο ερώτημα: «ποιες τρεις λέξεις ή φράσεις εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας» τα ευρήματα έδειξαν ότι η λέξη απογοήτευση συγκεντρώνει ποσοστό 65,6%, η οργή 64,1%, και ο φόβος 48,1%.



Το 78,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έναντι μόλις 15,3% που υποστηρίζει το αντίθετο.



Συντριπτικό είναι το ποσοστό (86,4%) εκείνων που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, θα χειροτερεύσει. Αισιοδοξία εκφράζει μόλις το 3,6%. 



Παρόμοια είναι τα ευρήματα και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την προσωπική οικονομική κατάσταση των πολιτών τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα το 81,2% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει, ενώ μόλις το 3,2% προβλέπει βελτίωση.

 

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ενδιαφέροντος για την πολιτική, το 64,4% απαντά «λίγο ως καθόλου», ενώ το 35% «αρκετά έως πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου