oaednews

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΟΑΕΔ: Η έκρηξη της ανεργίας οφείλεται στην κρίση μόνο κατά το 1/3

Στις ανεπάρκειες της χώρας θα πρέπει να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες ευθύνες για την έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα, και μόνο κατά το 1/3 στη διεθνή κρίση, εκτίμησε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση «Κτίζοντας μια νέα Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και κατά την περίοδο που η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινείτο στο 4%, η ανεργία ήταν στο 15% και η ανεργία των νέων στο 30%. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, από το 1990 έως το 2007 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%, κυρίως λόγω της μετανάστευσης.
Παράλληλα, όπως είπε, διπλασιάστηκαν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που είναι κατά 400.000 περισσότεροι από τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και μειώθηκαν οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο που είναι λιγότεροι από τη ζήτηση κατά 340.000.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «απαξίωση της επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης» στη χώρα, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει διεύθυνση επαγγελματικής κατάρτισης.
Τέλος, επανέλαβε ότι με αθροιστική ύφεση 25%, μια μέση ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 30% έως 35%, ενώ χάρη στα προγράμματα του Οργανισμού η ανεργία στην Ελλάδα έχει συγκρατηθεί τουλάχιστον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Στις ομοιότητες ανάμεσα στο πώς εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατούσε στην ανατολική Γερμανία μετά την ένωση των Γερμανιών και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχεμπαχ.
Ο κ. Ράιχεμπαχ είπε ότι έχουν δοθεί στη χώρα μας πολλά χρήματα, αλλά χρειάζονται περισσότερα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα, καθώς και περισσότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
«Όταν έπεσε το τείχος ο τότε καγκελάριος Κολ είχε προβλέψει ότι πολύ σύντομα η εικόνα του τοπίου θα είναι πολύ διαφορετική. Παρά το γεγονός όμως ότι έγιναν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και επενδύθηκαν πολλά κεφάλαια, η ανεργία στην ανατολική Γερμανία παραμένει και σήμερα σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε ο κ. Ράιχεμπαχ, ενώ παρατήρησε ότι υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Ράιχεμπαχ αναφέρθηκε επισταμένως στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ομάδα Δράσης για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τις αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή του πάνελ στο οποίο συμμετείχε, Νίκου Χατζηνικολάου, για το αν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Μανώλη Γλέζο τέθηκε το θέμα του κατοχικού γερμανικού δανείου, ο Γερμανός επίτροπος απάντησε ότι επρόκειτο για μια συνάντηση συναισθηματικά φορτισμένη αλλά υπάρχουν δύο θέματα διαφορετικά μεταξύ τους: Η σχέση μεταξύ δύο κρατών, στην οποία μπορεί να υπάρχει μια ηθική πλευρά που δεν έχει επιλυθεί, και η σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που έχει καθεαυτή τη δική της αξία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου