oaednews

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Η ανεργία διώχνει τους νέους προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Απογοητευμένοι από τις ολοένα συρρικνούμενες θέσεις εργασίας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι νέοι της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας της Ιταλίας και της Ιρλανδίας στρέφουν το ενδιαφέρον τους για επαγγελματική αποκατάσταση στα διαρκώς αναπτυσσόμενα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Είτε πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή στην αναζήτηση μιας νέας, πιο πολλά υποσχόμενης εργασίας, είτε ,το συνηθέστερο, για μια λύση ανάγκης τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ισπανοί αναζητούν μια θέση σε έναν καλύτερο εργασιακό ήλιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat στις χώρες τους περισσότερο από το 50% του πληθυσμού κάτω από την ηλικία των 35 ετών βρίσκεται χωρίς δουλειά. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως το 25% επί του συνόλου των Ελλήνων και Ισπανών πολιτών είναι άνεργοι.
Το φαινόμενο της στασιμότητας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι να στρέφονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να βρουν μια δουλειά.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τον ποσοστό ξένων εργατών στα Η.Α.Ε είναι εξαιρετικά υψηλό φτάνοντας το 88,5% του πληθυσμού και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των άνεργων Ευρωπαίων.
Ο Μανουέλ Αγιάς, 33 χρόνων, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ayas Nightlife Consultants» στο Ντουμπάι αναφέρει πως ο ίδιος βρέθηκε εκεί πριν από τη κρίση, το 2005, και διείδε την έλευση του σημερινού προβλήματος στην Ισπανία, από όπου κατάγεται, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να μείνει μόνιμα στο Ντουμπάι.
Τώρα λαμβάνει δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα στον υπολογιστή του με αιτήσεις Ισπανών που ενδιαφέρονται για εργασία στο Ντουμπάι.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: « Πήρα ένα μήνυμα σήμερα από έναν 27χρονο με δύο μεταπτυχιακά διπλώματα και πενταετή προϋπηρεσία, που ζητούσε οποιαδήποτε δουλειά, ακόμα και σερβιτόρος, ώστε να ξεκινήσει με κάτι» και συμπληρώνει: « Είχα επίσης συγγενείς και φίλους που ήρθαν να με επισκεφθούν τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων ένα αρχιτέκτονας και ένας οικονομολόγος, οι οποίοι αναζητούν ένα δρόμο εκτός της Ισπανίας».
Άλλο παράδειγμα, είναι ο Δημήτρης Ζωγράφος, 35χρονος τραπεζικός, ο οποίος έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Βρετανία σκεφτόταν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.
Τελικά, τον πρόλαβε η οικονομική κρίση και τώρα κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατον. Όπως δηλώνει και ο ίδιος: « Ο κύριος λόγος για να βρίσκομαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου, αλλά και τις εκπληκτικές ελληνικές παραλίες και το φραπέ ήταν το χτίσιμο μιας στέρεης καριέρας. Τώρα η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει διαρκώς, οι άνθρωποι είτε δεν έχουν δουλειές είτε δεν πληρώνονται από αυτές. Είναι εμφανές πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι επιλογή για μένα τώρα».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η τράπεζα Μουσκάτ, που εδράζεται στο Ομάν, κράτος όμορο με τα Αραβικά Εμιράτα, εκδήλωσε ενδιαφέρον της για τον 35χρονο μέσω ενός μηνύματος στο LinkedIn. Μια διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε τη θέση της σε μία δεύτερη, πρόσωπο με πρόσωπο αυτή τη φορά, του εξασφάλισε στο Ντουμπάι την θέση του επικεφαλής θεσμικών πωλήσεων της τράπεζας Μουσκάτ.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό ανεργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέρχεται στο 4,6% με το ποσοστό στους μετανάστες να κατεβαίνει στο 3,2%.
Ο Χράχ Καλσαχακιάν, ιδρυτής της ιστοσελίδας Emirates Greeks Website εκτιμά πως ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται σήμερα εκεί ανέρχεται στους 4.000.
Ο ίδιος δηλώνει: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εδώ και σχεδόν όλοι οι νεοεισερχόμενοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων που δεν θεωρούν ωφέλιμο το να παραμείνουν στη χώρα τους».
Ο Γκαμπριέλ Ματάλ, επικεφαλής των ξενοδοχείων Jones Lang LaSalle για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θεωρεί πως αυτό δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο για ένα ή δύο χρόνια, ειδικά για χώρες με προβλήματα ανάπτυξης όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
Όπως εκτιμά: «Οι άνθρωποι που θα υποφέρουν περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι πτυχιούχοι και εκείνοι που βρίσκονται σε ανώτερα επίπεδα. Και αυτό θα διαρκέσει για χρόνια».
Πηγή: New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου