oaednews

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Με αφορμή τους διεφθαρμένους υπαλλήλους, μήπως εξαπολύεται κύμα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας στο Δημόσιο Τομέα;

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Καφκικές σκηνές διαδραματίζονται στον δημόσιο τομέα τις τελευταίες μέρες, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να απολύσει υπαλλήλους και να πιάσει τους στόχους του Μνημονίου που αφορούν τη συρρίκνωση του Δημοσίου.

Πρόκειται για σκηνές ανθρωποφαγίας όπου καταστρατηγείται κάθε μορφή δικαιοσύνης, με πρώτο το κριτήριο αθωότητας και δεύτερο το δικαίωμα στην υπεράσπιση.
Με εντολή του υπουργού Yγείας τέθηκε χθες σε αργία ο Δ.Κ., την υπόθεση του οποίου φέραμε στη δημοσιότητα.
Ο Δ.Κ. κλήθηκε το πρωί αιφνιδίως στη διεύθυνση προσωπικού. Εκεί του παραδόθηκε σε φάκελο η διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθεται σε αργία, και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο.

Εκκρεμεί σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και έχει καθυστερήσει 20 μήνες, ενώ η προβλεπόμενη διαδικασία είναι μόλις δύο.
Ο ίδιος ο Δ.Κ. έχει ζητήσει επανειλημμένα να καταθέσει για την υπόθεση προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δικαίωμα που ο κανονισμός πλέον δεν αναγνωρίζει.
Ο υπάλληλος καταδικάστηκε, χωρίς να περάσει από πειθαρχικό έλεγχο, αυτόματα και με συνοπτικές διαδικασίες, σε απομάκρυνση από τη θέση του με τις αποδοχές του να μειώνονται άμεσα στο 1/3 μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους τρεις μήνες κατά τους οποίους εργάστηκε και αν η υπηρεσία θα του ζητήσει τους μισθούς πίσω.
«Η διαδικασία του πειθαρχικού, την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως εξυγίανση, είναι μια εντελώς αυθαίρετη και αυταρχική διαδικασία που έχει στόχο πρώτα να βρίσκονται σε καθεστώς φόβου όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου», δηλώνει η Δέσποινα Σπανού από την ΑΔΕΔΥ.
«Μόνο με μια αυθαίρετη καταγγελία, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε καθεστώς αργίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του και ορισμένες φορές ούτε καν να έχει ξεκινήσει», τονίζει η κ. Σπανού.
«Ο στόχος τους δεν είναι η τιμωρία των πραγματικά επίορκων, κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν επιταχύνοντας απλά τις διαδικασίες», προσθέτει η κ. Σπανού.
«Ουσιαστικά στρέφονται εναντίον των έντιμων υπαλλήλων και όσων αγωνίζονται, ενώ προστατεύουν όσους πραγματικά είναι επίορκοι», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον νέο υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε μαζί με το πρόσφατο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να τεθεί σε αργία με οποιαδήποτε αφορμή.

Αρκεί να υπάρξει μια καταγγελία εις βάρος του, που να εμπεριέχει τη γενική κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Αυτό μπορεί να αφορά οτιδήποτε, από την απώλεια ενός εγγράφου μέχρι απείθεια, ακόμα και τη συμμετοχή ενός υπαλλήλου σε μια διαδήλωση με την κατηγορία της παρακώλυσης της υπηρεσίας.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=3328

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου