oaednews

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

"Απελευθέρωση" κλειστών επαγγελμάτων-υπηρεσιών: αναφορά και στα Γρ. Ευρέσεως Εργασίας

ΠΛΗΘΟΣ υπηρεσιών και επαγγελμάτων «απελευθερώνει» το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπει την κατάργηση επιβαρύνσεων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων του εκτελωνιστή, του ορκωτού εκτιμητή, του λογιστή φοροτεχνικού, του φροντιστή και καθηγητή ξένων γλωσσών, του ενεργειακού επιθεωρητή, του μεταφορέα καυσίμων, του φορτοεκφορτωτή, του δικηγόρου κ.ά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
- Για τη σύνταξη εγγράφου ενώπιον συμβολαιογράφου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου μόνο εφόσον οι συμβάσεις έχουν συνολικό αντικείμενο αξίας μεγαλύτερο των 80.000 ευρώ. Από 1.1.2014 η παράσταση δικηγόρου θα είναι προαιρετική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
- Ορκωτός εκτιμητής μπορεί να οριστεί οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει την ιθαγένεια ή την έδρα του αντίστοιχα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Για την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού και τη χορήγηση της σχετικής επαγγελματικής ταυτότητας υποβάλλεται στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) ή ανάλογα με τον τόπο της επαγγελματικής του εγκατάστασης στην αρμόδια Τοπική Διοίκηση Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος. Η δε επαγγελματική ταυτότητα χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.
- Η άδεια διδασκαλίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών και η άδεια κατ' οίκον διδασκαλίας αντικαθίστανται πλέον με αναγγελία έναρξης ασκήσεως του επαγγέλματος και συνοδεύονται από όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της άδειας.
- Η αμοιβή για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού καθορίζεται πλέον ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
- Οι υφιστάμενες άδειες περιπτέρων διατηρούνται σε ισχύ και δεν μεταβιβάζονται ούτε κληρονομούνται, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι δικαιούχοι τους θα υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου. Οι θέσεις των περιπτέρων θα καθορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ μόνο το 30% αυτών θα παραχωρούνται σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και πολύτεκνους, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των λοιπών θέσεων των περιπτέρων θα γίνεται με δημοπρασία, ενώ ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης των θέσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη. Θα απαγορεύεται η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους. Δηλαδή, θα σταματήσει μια πρακτική δεκαετιών που επέτρεπε την υπενοικίαση περιπτέρων σε τρίτους.
- Επιτρέπεται στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και σε εταιρίες και συνεταιρισμούς επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων η ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας 12 ωρών.
- Στους οδοντοτεχνίτες, η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.
- Στους φυσικοθεραπευτές η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια.
- Το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται πλέον ελεύθερα μετά την πάροδο 10 ημερών από την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους στο υπουργείο Τουρισμού αίτησης για αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος ξεναγού, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα πώλησης και διακίνησης εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων. Μπορούν να πωλούνται χωρίς περιορισμούς από κάθε εγκατάσταση, υπαίθρια ή στεγασμένη.
- Γραφεία ευρέσεως εργασίας επιτρέπεται να ασκούν τη δραστηριότητα της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού.

7 σχόλια:

  1. Συμβουλευτικές και επαγγελματικός προσανατολισμός απο ιδιώτες! Αιτήσεις ανέργων για κατάρτιση στο διαδικτυο χωρις να παίζει ενδιάμεσο ρόλο η εξαταμικευμένη η οποία από βαρύ πυροβολικό κατάντησε απαξιωμένη τεχνική! Πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των προγραμμάτων ΝΕΕ που έχουν εξαφανιστεί! Portals που ναι μεν εκσυγχρονίζουν τον οργανισμό αλλά ενισχύουν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο την προοοπτική και την άνωθεν θέληση για απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΕΔ. Και μια Διοίκηση που δεν έχει σε καμία στιγμή μιλήσει με ξεκάθαρα και ειλικρινή λόγια....ΑΙΣΧΟΣ,,,ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΒΑΡΑΝΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΟΛ/ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μας πει κάποια στιγμή ο κύριος Διοικητής τι γνώμη έχει για τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΜΕΣΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά πολύ μένος με τον Διοικητή, ο οποίος θεωρώ ότι έχει συνεισφέρει τα μαλλα στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΙΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ?????ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ!!!!!ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ... ΑΝΤΕ ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΑ ΚΠΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΖΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΖΗΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΝΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΨΙΧΟΥΛΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

      Διαγραφή
    2. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΚΤΙΜΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ή ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ

      Διαγραφή