oaednews

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Malala Yousafzai: Ηρωίδα ετών 14ων


του Παναγιώτη Περυσινάκη

Στη ζωή μου όλη δε θυμούμαι να έχω διαβάσει ιστορία της τρέχουσας επικαιρότητας πιο συγκινητική, για ανθρώπινο ηρωισμό πιο συγκλονιστικό, για θάρρος και αξιοπρέπεια σε τέτοιο επίπεδο, για τέτοιο παραδειγματισμό απαράμιλλο.

Όταν οι τραμπούκοι Τάλιμπαν κατέλαβαν την κοιλάδα Σγουάτ του Πακιστάν πριν τρία χρόνια διέταξαν την διακοπή της λειτουργίας των σχολίων θηλέων και απαγόρευσαν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Η Malala, τότε ακόμη μόλις 11 χρονών, δεν το δέχτηκε αυτό αδιαμαρτύρητα. Ξεκίνησε ένα ημερολόγιο (blog:http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/south_asia/7834402.stm) το οποίο δημοσίευσε το BBC και με απίστευτο θάρρος και ηρωισμό μπροστά στις προτεταμένες κάνες των όπλων, αψηφώντας την τρομοκρατία, διατράνωσε την αξίωση για σεβασμό του δικαιώματος στην εκπαίδευση, για σεβασμό της ισότητας των φύλων, για σεβασμό του δικαιώματος στην ανεξιθρησκεία.

Προχθές οι θρασύδειλοι σκοταδιστές την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Φαίνεται ευτυχώς πως απέφυγε τον κίνδυνο. Κατακραυγή έχει ξεσπάσει στο Πακιστάν. Υπάρχουν πολλοί που εμπνευσμένοι από τον ηρωισμό του 14χρονου κοριτσιού είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στο νέο μεσαίωνα.

Ελπίζω η Malala σ’αυτή την τρυφερή ηλικία να είναι η νεώτερη παραλήπτης του επόμενου Νόμπελ ειρήνης, και να γίνει μια μέρα άξια πρόεδρος της χώρας της.

Μα πιο πολύ ελπίζω το παράδειγμα της να αφυπνίσει όχι μόνο τους νέους όλου του κόσμου, και προπαντός της χώρας μας, που εύκολα εξεγείρονται για μικρά και ανούσια, αλλά μοιάζει να αγνοούν τα μεγάλα και δύσκολα, αλλά και να εμπνεύσει όλους τους ελεύθερους ή ελευθερόφρονες ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας να προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στις απανταχού δυνάμεις του σκοταδισμού, που κινούνται ήδη για να βυθίσουν την ανθρωπότητα σε νέο μεσαίωνα, και να προστατέψουν από την όποια επιβουλή με αντίστοιχο ηρωισμό τις φιλελεύθερες και κοσμικές αξίες που χάρισε ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός στην ανθρωπότητα, αξιώνοντας δυναμικά και επίμονα την κατοχύρωση και διαφύλαξη του κοσμικού χαρακτήρα της όποιας πολιτείας, στην οποία ζει έκαστος, άνευ του οποίου καμία πολιτεία δεν μπορεί να λέγεται ή να νομίζεται “πολιτισμένη”.

Για τη Malala άξιζε να κατακλύζονται εχθές οι πλατείες στο πανελλήνιο, όχι για τη Μέρκελ.

http://anileos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου