oaednews

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Συνέδριο έργου INNOPOLIS: Η Θεσσαλονίκη, η Silicon Valley και ένα χασμα νοοτροπίας

Η Κεντρική Μακεδονία διαφέρει, βέβαια, σε πολλά από τη Silicon Valley. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι πιο εμφανείς διαφορές -όπως η γενναία χρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια πρώτης γραμμής παγκοσμίως ή οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ- αυτές που κάνουν τη μεγάλη ...διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές.Αυτό που μετέτρεψε την περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο σε Silicon Valley έχει να κάνει «πρώτα από όλα με τη νοοτροπία και την κουλτούρα», όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), Νίκος Ζαχαρής, ομιλητής αύριο στο τελικό διήμερο συνέδριο του κοινοτικού έργου INΝOPOLIS, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ.Ζαχαρής, όπως και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι» για το θαύμα της Silicon Valley, στη διάρκεια τετραήμερης επίσκεψης εργασίας στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο του έργου INNOPOLIS. Συνολικά πραγματοποίησαν -τον φετινό Ιούλιο- 12 επισκέψεις ενημέρωσης, σε πανεπιστήμια, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, στο δήμο του Σαν Φρανσίσκο και σε ερευνητικά κέντρα, για τα αποτελέσματα των οποίων ο κ.Ζαχαρής θα μιλήσει αύριο στο συνέδριο, με θέμα "Ποια μαθήματα μπορεί να πάρει η Κεντρική Μακεδονία από το σύστημα καινοτομίας της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο;".
Βασικό συμπέρασμα των επισκέψεων; «Αυτό που κάνει μοναδική τη Silicon Valley δεν είναι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις από τα venture capitals (σ.σ. ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών), ούτε το γεγονός ότι διαθέτει ορισμένα απ΄τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ούτε οι μοναδικοί χώροι της. Επισκεπτόμενος την περιοχή διαπιστώνεις ότι στη βάση όλων των πραγμάτων που έχουν γίνει βρίσκεται η κουλτούρα, μια κουλτούρα που ενθαρρύνει και την επιχειρηματικότητα και την αποτυχία, που διευκολύνει τα ''πειράματα'', που είναι πολυπολιτισμική, που θέτει συγκεκριμένους στόχους στο εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνει ο κ.Ζαχαρής.
Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί βέβαια ν' αντιγράψει το μοντέλο της Καλιφόρνιας ούτε πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός, αλλά μπορεί κάλλιστα να εμπνευστεί σε θέματα νοοτροπίας, όπως σημειώνει ο κ.Ζαχαρής. "Φυσικά, το να καλλιεργήσουμε κάτι τέτοιο από τη μία μέρα στην άλλη δεν είναι εφικτό, αλλά μπορεί να γίνει σταδιακά, αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προάγουμε νέες κοινωνικές αξίες.
Οι παλιές κατέρρευσαν λόγω και της οικονομικής κρίσης και πρέπει να δούμε με τι θα τις αντικαταστήσουμε: π.χ., το όνειρο κάθε Έλληνα να μπει στο δημόσιο τελείωσε. Τώρα ή θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας ή θα αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις ως πολύ καλή ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε τις αρχές μας", προσθέτει.
Πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη ν΄ αξιοποιήσει τις πολλές υποδομές έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας που διαθέτει, ιδίως στην ανατολική πλευρά της (ΕΚΕΤΑ, Τεχνόπολη, Τεχνολογικό Πάρκο, πανεπιστήμια); «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλές νησίδες αριστείας. Το θέμα είναι τί θέλουμε και τί ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτοί που έχουν τη θέληση να πάρουν τη γνώση από το Πανεπιστήμιο και να την κάνουν επιχείρηση, διστάζουν», υπογραμμίζει.
Η κρατική χρηματοδότηση, λέει, είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της καινοτομίας/μεταφοράς γνώσης, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς τη χρησιμοποιούμε. «Πρέπει οπωσδήποτε να μοχλεύει ιδιωτικά κεφάλαια, αν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αντίθετα αποτελέσματα και "παραμόρφωση ανταγωνισμού", λέει.
«Να αποσοβιετοποιηθεί το σύστημα» Την ανάγκη να αποσοβιετοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων στην Ελλάδα και να σταματήσει η καχυποψία για τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απευθύνοντας σήμερα χαιρετισμό κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου.
"Το κράτος δεν τα κάνει όλα. Και πρέπει να πάψει να δημιουργεί εμπόδια", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης, ενώ πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί το απόγειο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, καθώς «έχει Ζώνη Καινοτομίας και Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά δεν έχει καινοτομία».
Μετά τον Ιούνιο του 2014 η πρώτη πρόσκληση του INTERREG 5C Μέχρι τέλους 2013 εκτιμάται ότι θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα INTERREG 5C, το οποίο υπολογίζεται ότι θα έχει εγκριθεί εντός του πρώτου μισού του 2014, ώστε στο δεύτερο εξάμηνο του ιδίου έτους να βγει "στον αέρα" η πρώτη πρόσκληση. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα παρουσίασε στο συνέδριο η εκπρόσωπος της τεχνικής γραμματέας του INTERREG 4C, Τζοάνα Μπεν.
Όπως διευκρίνισε, γι' αυτό καλό είναι όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να καταθέσουν προτάσεις, να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους από τώρα. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν το νέο πρόγραμμα θα έχει κάποια θεματική εστίαση, σημείωσε η κα Μπεν.
3,5 εκατ. λίρες ετήσια κέρδη για τις επιχειρήσεις, ανά 1 εκατ. κυβερνητικής επένδυσης Στα μαθήματα-"κλειδιά" από το Innopolis αναφέρθηκε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ, Καρλ Αμποτ, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του έργου κατεγράφησαν 140 περιπτώσεις ανταλλαγής γνώσης και 25 βέλτιστες πρακτικές πολιτικής.
Αναφερόμενος στα πολλαπλασιαστικά οφέλη από τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας, ο κ.Αμποτ ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση της Βρετανίας, όπου για κάθε 1 εκατ. λίρες, που επένδυσε η κυβέρνηση σε τέτοιες πρακτικές (Knowledge Transfer Practices-KTPs) την τελευταία 25ετία, τα οφέλη που πέτυχαν οι επιχειρήσεις ήταν 3,5 εκατ. λίρες ετησίως στα κέρδη προ φόρων, 34 νέες θέσεις εργασίας και 374 εκπαιδευμένα στελέχη.
«Δεν υπάρχει έλλειμμα επιτυχημένων πολιτικών. Το θέμα είναι πώς τις μεταφέρουμε στην πραγματικότητα κάθε χώρας», κατέληξε.
Το έργο INNOPOLIS, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTERREG 4C, αποσκοπεί στο να προσδιορίσει και να διαδώσει βέλτιστες πρακτικές στην χάραξη πολιτικών για την καινοτομία σε πανεπιστημιακές πόλεις-περιφέρειες και στη μεταφορά γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Μετέχουν εταίροι από τις χώρες Ελλάδα (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης/ερευνητική μονάδα URENIO/ΑΠΘ), Βρετανία, Φινλανδία και Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου