oaednews

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΓΓΝΓ: Οι Νέοι δεν είναι το πρόβλημα αλλά η Λύση στο πρόβλημα της κρίσης

«Η πολιτική για την Νεολαία πρέπει να ξεφύγει από τους παραδοσιακούς «κεντρικούς σχεδιασμούς» και τα «μακροπρόθεσμα 5ετή αναπτυξιακά προγράμματα» και να προσανατολιστεί στην άμεση εξάλειψη των νομικών και άλλων εμποδίων που βάζουν φρένο στην δημιουργική πορεία των νέων».
Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κατά την επίσκεψη του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 9η Διάσκεψη των Υπουργών Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (9th Council of Europe Conference of Ministers responsible for Youth) με θέμα: «Πρόσβαση των Νέων στα Δικαιώματα τους: Η πορεία ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών για τους Νέους».
Ο κ Κανελλόπουλος είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί από τους πρώτους στη συνεδρίαση των 47 εκπροσώπων χωρών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να αναπτύξει στην ομιλία του, την άποψη ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ –ελέω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην κατάρτιση πολιτικών που θα επιτρέψουν τους νέους να υλοποιήσουν τα όνειρα τους».
Κι αυτό γιατί όπως είπε, έρευνες έχουν αποδείξει ότι «οι νέοι, που δεν κατορθώνουν να βρουν εργασία στην αρχή της σταδιοδρομίας τους ή που απασχολούνται σε εργασιακά πεδία ξένα προς τις σπουδές τους, πιθανότατα δεν θα κατορθώσουν να βρουν την κατάλληλη εργασία ή να αποκτήσουν ικανό εισόδημα, ακόμα και μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης». Και πρόσθεσε:
«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν σαφώς την ευθύνη να βοηθήσουν τους νέους αυτούς. Όχι όμως με τη λογική ότι είναι ανίσχυροι και πρέπει να τύχουν ειδικών νομικών προνομίων, καθώς οι νέοι είναι εξ ορισμού πιο δραστήριοι, δημιουργικοί και εργατικοί από άλλες ηλικιακές ομάδες. Όχι μόνο αγκαλιάζουν τις τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά κατά πρώτο λόγο τις δημιουργούν. Δεν είναι μόνο οπαδοί τάσεων, αλλά και εμπνευστές τους. Δεν επιδιώκουν μια εργασία που τους αποκαθιστά, αλλά τολμούν να ρισκάρουν και στην ελεύθερη αγορά ως επιχειρηματίες. Έχουν το θάρρος, τη γνώση και τις ιδέες για να βγουν από την κρίση και να βοηθήσουν και άλλους να διαβούν το μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης».
Εκεί που μπορεί να βοηθήσει η Πολιτεία είναι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο, «να ανοίξει δρόμους μέσα στο γραφειοκρατικό κατεστημένο και να ενισχύσει τις καινοτόμες επιχειρησιακές προτάσεις των νέων». Γιατί όπως υπογράμμισε – κλείνοντας την ομιλία του- ο κ. Κανελλόπουλος: «Η παρούσα συγκυρία δεν είναι μόνον κρίση αλλά και πρόκληση για την ανάπτυξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων και οι Νέοι δεν είναι το πρόβλημα αλλά η Λύση στο πρόβλημα της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου