oaednews

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ύφεση 3,8% και 24,7% ανεργία το 2013 στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού


Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βυθίζεται στην ύφεση, καθώς η συρρίκνωση αναμένεται να αγγίξει το 3,8% φέτος και το 6,5% το 2013
Όπως προκύπτει, το προσχέδιο προβλέπει έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης στο 6,6%, δηλαδή 13,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 9% (19,4 δισ. ευρώ) το 2011.
Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013.
Αυτό το ποσοστό προκύπτει, αν λάβουμε υπόψη ότι θα γίνουν οι παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής, που συζητούνται αυτή την περίοδο με την τρόικα.
Το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Εκτόξευση της ανεργίας
Το ποσοστό ανεργίας, χωρίς την αναθέρμανση της οικονομίας, εκτιμάται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013, και να διαμορφωθεί στο 24,7% του εργατικού δυναμικού (από 23,5% φέτος), κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3%.
Βροχή μέτρων και το 2013
Για το 2013, προβλέπονται μέτρα 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Ειδικότερα, από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 483 εκατ. ευρώ, από την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 100 εκατ. ευρώ, από τη μισθολογική δαπάνη 1,1 δισ. ευρώ, από τη δαπάνη για συντάξεις 3,799 δισ. ευρώ, από τα κοινωνικά επιδόματα 347 εκατ. ευρώ, από την υγειονομική περίθαλψη 803 εκατ. ευρώ, από την Άμυνα 304 εκατ. ευρώ, από την Παιδεία 132 εκατ. ευρώ και από τον "εξορθολογισμό" των ΔΕΚΟ 241 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, τα μέτρα είναι ύψους 7,308 δισ. ευρώ.
Από το σκέλος των εσόδων, προβλέπονται έσοδα ύψους 492 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση εσόδων από τον «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων υπολογίζεται στα 427 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, 5 εκατ. ευρώ και από τη μείωση επιστροφών εσόδων 60 εκατ. ευρώ.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο υπ. Οικονομικών
Μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι το εν λόγω σχέδιο σηματοδοτεί τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Στουρνάρα
"Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, και ειδικότερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον.
Το περιεχόμενο του εν λόγω Προσχεδίου σηματοδοτεί τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Είναι γεγονός ότι μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012.
Στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση της Κυβέρνησης είναι η χώρα, εντός της Ευρωζώνης, να βγει το ταχύτερο από το τέλμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιες πρώτες, μικρές αλλά πάντως θετικές ενδείξεις, οι οποίες εντοπίζονται και καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Η εθνική προσπάθεια κατ’ ανάγκην θα ενσωματώνει όρους των εταίρων, αλλά θα εμπεριέχει και τη σταθερή βούλησή μας η χώρα να αξιοποιεί τα δικά της αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε, εν πορεία, να τροποποιήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους, όρους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πιέσεων.
Μόνο έτσι η Ελληνική οικονομία θα καταφέρει να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης και θα είναι σε θέση μεσο-μακροπρόθεσμα να διαμορφώσει όρους αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου