oaednews

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κανονικά η εισφορά υπέρ των καταργηθεντων οργανισμών

Κανονικά θα καταβάλουν οι εργοδότες την εισφορά 1,1% υπέρ των καταργηθέντων οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας και το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. 

Συγκεκριμένα η διοίκηση του Ιδρύματος επισημαίνει ότι: «Μετά την από 17-10-12 επιστολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, απεσύρθη από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν κατέστη νόμος του Κράτους, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των ως άνω Οργανισμών θα καταβληθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλ. εις ολόκληρον».

Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα λογιστήρια χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς είχαν υπολογίσει τις εισφορές Σεπτεμβρίου μειωμένες κατά 1,1% λόγω της κατάργησης του ποσοστού 0,75% για τον ΟΕΚ και 0,35% για τον ΟΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών εντάσσεται στη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες, κάτι που ούτε τώρα θα τεθεί σε εφαρμογή, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν βρήκε ισοδύναμα κονδύλια για να καλύψει το κενό των 250 εκατ. ευρώ που δεν θα εισπράττονται τόσο για την υλοποίηση προγραμμάτων αλλά και για την ομαλή καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου