oaednews

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ανάπτυξη και απασχόληση ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν σήμερα από την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ, την επίσπευση των διαδικασιών για τη άμεση έναρξη υλοποίησης των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μετά από επιμονή πολλών χωρών να κινητοποιηθεί ο κοινοτικός μηχανισμός με στόχο την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση.

Συνολικά θα κινητοποιηθεί το ποσό των 180 δισ. ευρώ σε δάνεια, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ και κοινοτικοί πόροι ύψος 55 δισ. ευρώ θα στραφούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω της αύξησης της απασχόλησης.
Η στήριξη των ΜΜΕ, η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργειας και τα ευρυζωνικά δίκτυα, καθώς επίσης και η χρηματοδότηση προγραμμάτων υπέρ της απασχόλησης, κυρίως στους νέους, θα είναι οι τομείς που θα στραφούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Οπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου είναι σημαντικό να καταβάλει η ΕΕ κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν τους τελευταίους μήνες για να αναθερμανθούν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η απασχόληση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να καταστεί η Ευρώπη ανταγωνιστικότερη ως τόπος παραγωγής και επενδύσεων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ενώ το Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που αποφασίσθηκε τον περασμένο Ιούνιο αποτελεί το γενικό πλαίσιο δράσης σε επίπεδο κρατών μελών, ζώνης του ευρώ και ΕΕ, το οποίο κινητοποιεί όλους τους μηχανισμούς, μέσα και πολιτικές.
Όλες οι δεσμεύσεις που περιγράφει πρέπει να εκπληρωθούν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν. Έχει επιτευχθεί ήδη σημαντική πρόοδος, όπως προκύπτει από την επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2012 καθώς και από τις εκθέσεις της Προεδρίας και της Επιτροπής.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, όπως αναλύεται κατωτέρω.
Ειδικότερα, σημειώνεται ήδη σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της χρηματοδοτικής δέσμης των 120 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Σύμφωνο.
Συγκεκριμένα η ΕΤΕπ αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, καθώς και την αύξηση της συνολικής της δανειοδοτικής ικανότητας κατά 60 δισ. ευρώ, μέσω μόχλευσης στις αγορές.
Διεξάγονται εργασίες ώστε να διασφαλισθεί ότι τα 55 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων θα κινητοποιηθούν σύντομα
και αποτελεσματικά. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να επικουρεί τα κράτη μέλη στο νέο προγραμματισμό των διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να εστιασθούν περισσότερο στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οπως τονίζεται θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή προκειμένου να διασφαλισθεί δίκαιη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όλα τα κράτη μέλη.
Παράλληλα, η πιλοτική φάση των ομολόγων χρηματοδότησης έργων έχει τεθεί σε εφαρμογή, με 100 εκατ. ευρώ να έχουν εγκριθεί ήδη και κινητοποίηση των υπόλοιπων 130 εκατ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, που θα πρέπει συνολικά να μοχλεύσουν επενδύσεις ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ κατά την πιλοτική φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου