oaednews

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κόβονται τα εποχιακά επιδόματα ανεργίας...



Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος  των νέων προϋποθέσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Με  εγκύκλιό του ο ΟΑΕΔ θέτει  ουσιαστικά σε εφαρμογή το Νόμο 3986/11, άρθρο 39 παρ. 1.  Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο νόμο, για τον υπολογισμό του επιδόματος  ανεργίας λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες επιδότησης που έχει λάβει ο δικαιούχος κατά την προηγούμενη τετραετία και με ανώτατο όριο τις 450 ημέρες επιδότησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι απασχολούνται σε τουριστικά ή άλλα εποχικά επαγγέλματα δεν θα λαμβάνουν από το 2013 επίδομα ανεργίας.
Από το 2014 μάλιστα αυστηροποιούνται κι άλλο οι προϋποθέσεις, αφού για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας το "ταβάνι" για την προηγούμενη τετραετία δεν είναι οι 450 ημέρες επιδότησης αλλά οι 400!
Μέχρι τώρα για τους εργαζόμενους σε αυτά τα επαγγέλματα ο νόμος όριζε ότι για να είναι κανείς δικαιούχος επιδόματος ανεργίας  θα έπρεπε να  έχει εργαστεί 100 ημέρες το τελευταίο 12μηνο, με την περαιτέρω προϋπόθεση ότι έχει εργαστεί ως εποχικός για δύο συνεχείς περιόδους απασχόλησης. Με αυτά τα ημερομίσθια ελάμβανε την ελάχιστη διάρκεια επιδότησης ανεργίας, για χρονικό  διάστημα δηλαδή πέντε μηνών.
Για ορισμένες δε κατηγορίες εργαζόμενων (π.χ. οικοδόμοι) η επιδότηση δινόταν εφόσον είχαν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.
Με το νέο νόμο το να τύχει ένας εποχικά εργαζόμενος δικαιούχος του επιδόματος καθίσταται σχεδόν ανέφικτο, καθώς αν έχει επιδοτηθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια για πέντε μήνες το χρόνο θα έχει λάβει 125  ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι για τα 4 χρόνια έχει λάβει 500 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Όμως, με το νέο όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τελευταία τετραετία, ένας εποχικά εργαζόμενος τετραετίας, ο οποίος επιδοτείτο τα τελευταία 4 χρόνια, δεν δικαιούται πλέον επίδομα...

Το μέτρο αυτό χτυπά, κυρίως, ένα σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Χτυπά ανελέητα τους εργαζόμενους (80.000 περίπου) σε εποχικά επαγγέλματα, ανθρώπους, οι οποίοι  εδώ και χρόνια είχαν προγραμματίσει έτσι τη ζωή τους, τη θερινή περίοδο στο ξενοδοχείο και τη χειμερινή στο ταμείο ανεργίας... 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι και αυτή η Κυβέρνηση είναι ανακόλουθη των προεκλογικών της δεσμεύσεων (επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας για δυο έτη υποσχόταν), αλλά, επιπροσθέτως, παρατηρούμε ότι η μεγάλη σφαγή, οι μεγάλες περικοπές, ξεκινούν πάλι  από τους πιο αδύναμους, από τους πιο ευάλωτους. Η λίστα Λαγκάρντ με 2.059  μεγαλοκαταθέτες τουλάχιστον,  παραμένει υλικό για δημοσιογραφικό σχολιασμό, αλλά όχι για αξιοποίηση και απονομή φορολογικής, έστω, δικαιοσύνης...

Με τον τρόπο αυτό  υποβαθμίζουν συνολικά τους όρους και τις προϋποθέσεις προσφοράς και αμοιβής της μισθωτής εργασίας. Με τον τρόπο αυτό απαξιώνουν τη μισθωτή εργασία.  

Γ. Μακράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου