oaednews

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Εξοδος της Ελλάδας απο το Ευρω σημαίνει ανεργια

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές συνέπειες και στην απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς, όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Οργάνωσης, ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13%, ενώ τονίζει ότι σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη.

«Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της Eυρωζώνης», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Στο τέλος του 2011 το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 10%.
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, από αυτήν την εξέλιξη δεν θα γλιτώσει ούτε η Γερμανία, παρά τα όσα συχνά υποστηρίζουν κάποιοι. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς της ILO, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Έκεχαρντ Ερνστ προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία θα ανέλθει το 2014 στο 27,7% και η ανεργία στους νέους στο 51,3%.
Εάν δε διαλυθεί η Ευρωζώνη, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (από 6,8% σήμερα), στη Γαλλία θα διαμορφωνόταν στο 17% και στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου