oaednews

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Δεν απειλεί η ανεργία τη Ρωσία

Ενώ στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνονται οι άνεργοι, η Ρωσία έχει έλλειψη ειδικών στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου ερευνών Κέντρου ερευνών VTsIOM, σήμερα οι άνεργοι στη χώρα είναι λιγότεροι σε σύγκριση με τους ανέργους που υπήρχαν πριν την κρίση του 2008.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επίπεδο της ανεργίας στη Ρωσία είναι της τάξης του 5%, δηλαδή δύο φορές χαμηλότερο, από ότι στις ΗΠΑ και πέντε φορές – από ότι στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί εμφανή δείχτη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας.
Ωστόσο η νέα έξαρση πρέπει να τελειώσει με πτώση, όπως συνέβηκε και πριν 5 χρόνια, όταν η οικονομία της Ρωσίας έφτασε σε πρωτοφανή ύψη μετά την κρίση της δεκαετίας του ΄90. Όμως η νέα ύφεση, που πρέπει να συμβεί, δεν θα είναι καταστροφή. Η Ρωσία ακολουθεί το δικό της δρόμο, που δεν συνάδει με τη γενικά αναγνωρισμένη θεωρία, επισημαίνει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου κοινωνικής πολιτικής Σεργκέι Σμιρνόφ:
Εμείς ακολουθήσαμε άλλο δρόμο, το δρόμο της εισαγωγής τεχνολογιών. Όμως έχουμε μεγάλο πρόβλημα, που σχετίζεται με την ύπαρξη πάρα πολλών πεπαλαιωμένων παραγωγικών μονάδων. Σήμερα αγωνιζόμαστε με την κληρονομιά της σοβιετικής οικονομίας – με τις παλαιές παραγωγικές επιχειρήσεις, με την πλεονασματική απασχόληση και τη χαμηλή αποδοτικότητα. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς κατά τη δεκαετία του ΄90, που είχαν αρχίσει οι πρώτες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της ρωσικής οικονομίας και ο Τύπος προμάντευε κοινωνική έκρηξη, η κατάσταση με κάποιο τρόπο κατέληξε σε ηρεμία. Στη χώρα μας ουδέποτε υπήρξε άγρια αύξηση της ανεργίας, ούτε ακόμα και τους χειρότερους καιρούς.
Στο αμέσως προσεχές μέλλον η Ρωσία απειλείται από σοβαρή κρίση στελεχών στην παραγωγή, προβλέπει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης κοινωνικο-πολιτικών ερευνών του Κέντρου ερευνών VTsIOM Στεπάν Λβοβ. Τα παραγωγικά επαγγέλματα δεν είναι δημοφιλή ανάμεσα στη σύγχρονη ρωσική νεολαία.
 - Η έλλειψη στελεχών σήμερα είναι αισθητή, κυρίως, στη βιομηχανία. Μπορεί να γίνει λόγος για ανεπάρκεια εργατικής δύναμης, εργατών υψηλής ειδίκευσης, διευθυντικού προσωπικού, μηχανικών μέσου επιπέδου και ανθρώπων άμεσα συνδεδεμένων με την παραγωγή. Το σοβιετικό στρώμα στελεχών, εκείνο το απόθεμα που είχε συσσωρευθεί στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, ήδη εξαντλείται. Πρέπει να σκεφτούμε πως να συσσωρεύσουμε εργασιακές εφεδρείες ακριβώς στη βιομηχανία.
Η έλλειψη εργατών με ειδίκευση μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμά της τα προσεχή χρόνια. Οι εργοδότες σήμερα προσλαμβάνουν ευχαρίστως για την παραγωγή ειδικούς υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό. Στη Ρωσία έρχονται για δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν ότι αυτή η ροή εργασιακών μεταναστών μπορεί να συμπληρωθεί από ευρωπαίους, που έμειναν άνεργοι εξαιτίας της κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου