Ξενιτιά; ΟΑΕΔ; Αγγελίες; Κατάθλιψη; Πολλά μπορεί να σας έχουν περάσει από το μυαλό αν χάσατε τη δουλειά σας ή αν εδώ και καιρό αναζητάτε απεγνωσμένα ένα νέο εργασιακό περιβάλλον.Ναι, η ανεργία ως αποτέλεσμα (ή όχι) μιας πρόσφατης απόλυσης δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, όμως παράλληλα δεν είναι και σε καμία περίπτωση το τέλος του κόσμου. Με θέληση και τρόπο μπορείτε να κάνετε μια νέα και άκρως δημιουργική αρχή, αρκεί να γνωρίζετε το πώς και το πού θα ψάξετε. Συγκεντρώσαμε ορισμένες βασικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Κατ’ αρχήν, ψυχραιμία
Το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν θα πρέπει να αφήσετε την ανεργία να επηρεάσει την ψυχολογική σας κατάσταση και να σας πάρει από κάτω. Ξεκολλήστε από το σπίτι, βγείτε με φίλους, κλείστε την τηλεόραση και μην σκέφτεστε όλη μέρα (και όλη νύχτα) την έλλειψη εργασίας και το τι πρέπει να κάνετε για να βρείτε δουλειά. Συζητήστε με δικούς σας ανθρώπους, βρείτε κάποιο χόμπι και προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να «ανεβείτε» ψυχολογικά μέσα από δραστηριότητες που σας αρέσουν να κάνετε.
Online αναζήτηση
Εκμεταλλευτείτε τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές σελίδες, όπου η αναζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη. Πληκτρολογείτε την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει και τις λέξεις – κλειδιά και σε λίγα δευτερόλεπτα έχετε μπροστά σας όλα τα αποτελέσματα. Τέτοιες είναι το Aggeliopolis.gr (http://www.aggeliopolis.gr/), το Skywalker (http://skywalker.gr/), το Kariera (http://www.kariera.gr/GR/Default.aspx), το Top Aggelies (http://www.topaggelies.gr/) και το Jobsite (http://www.jobsite.gr/).
Στον ΟΑΕΔ
Εγγραφείτε στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Εκτός από το επίδομα ανεργίας ο ΟΑΕΔ προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επαφής με εργασιακό σύμβουλο που θα σας δώσει ίσως κάποιες λύσεις που πιθανώς να μην είχατε σκεφτεί. Επίσης, ο οργανισμός κατά καιρούς «τρέχει» διάφορα προγράμματα που επιδοτούν ανέργους για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Τέλος, μπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιμες θέσεις εργασίας μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού εδώ: http://www.oaed.gr/Pages/SN_8.pg
Κοινωνική δικτύωση
Τα sites κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποδεχτούν σημαντικό εφόδιο στο «μέτωπο» των κοινωνικών επαφών, των γνωριμιών και της δημοσιοποίησης της διαθεσιμότητάς σας στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, το LinkedIn (http://www.linkedin.com/) διασυνδέει εταιρείες και εργαζόμενους και το επαγγελματικό προφίλ του κάθε ενδιαφερόμενου είναι άμεσα προσβάσιμο από αυτές, το Facebook μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για να κάνετε νέες γνωριμίες με άτομα τα οποία μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και πληροφορίες για τον χώρο εργασίας που σας ενδιαφέρει, ενώ στο Twitter μπορείτε κάλλιστα να συμπεριλάβετε link προς ένα online βιογραφικό σας ή να στείλετε τους ακολούθους σας κατευθείαν σε ένα προσωπικό σας blog που σχετίζεται με το αντικείμενό σας.
Γίνετε αφεντικό
Η λύση στην ανεργία δεν είναι μόνο το να αποκτήσετε αφεντικό, αλλά και να… γίνετε αφεντικό, εφόσον έχετε τις επιχειρηματικές ικανότητες να ξεκινήσετε το επαγγελματικό σχέδιο που πάντα ονειρευόσασταν. Δείτε όλα τα προγράμματα ενισχύσεων της επιχειρηματικότητας εδώ.
Το CV
Ένα σωστά διαμορφωμένο και περιεκτικό βιογραφικό σε συνδυασμό με ένα πετυχημένο interview μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόσληψής σας σε μια νέα δουλειά, μιας και αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο «γνωριμίας» με τον μελλοντικό σας εργοδότη ή εταιρεία εύρεσης εργασίας. Αξιοποιήστε τα πρότυπα και τις οδηγίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο για να συντάξετε το τέλειο βιογραφικό και να δίνετε την εικόνα ενός επαγγελματία στις αιτήσεις για εργασία που θα καταθέσετε.
15 συμβουλές για ένα σωστό βιογραφικό
Στο εξωτερικό
Ναι, είναι ακραίο, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια λύση – ακόμα και εκτάκτου ανάγκης. Εάν λοιπόν έχετε πάρει την γενναία απόφαση να φύγετε στα… ξένα, πριν χαθείτε στα «αλλοδαπά» site αγγελιών, ρίξε πρώτα μια ματιά στο Eures (http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el), το οποίο θα σας βρει αξιόπιστους εργοδότες και μάλιστα στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου