oaednews

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Υπ. Παιδείας Κύπρου: η Τεχνική Εκπαίδευση λύση για την ανεργία


Το φως της γνώσης και της δημιουργίας που εκπέμπει για 50 τόσα χρόνια η Τεχνική Εκπαίδευση της Κύπρου αναδεικνύεται μέσα από τα επιτεύγματα των μαθητών της τα οποία αποτελούν ορόσημο και φάρο που συνεχίζει να φωτίζει, να συναρπάζει και να καθοδηγεί τα βήματα της νέας γενιάς, δήλωσε ο  Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα του ανθρώπινου νου να αναζητεί και να βρίσκει πολλές καινοτομίες, εναλλακτικές ιδέες και λύσεις για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων αποτελεί ικανότητα στον πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, πρόσθεσε. “Στη σημερινή κοινωνία, στοιχεία όπως η αποδοτική αξιοποίηση της γνώσης και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων είναι σημαντικά και απαραίτητα για την ανάπτυξη δημιουργικών ικανοτήτων ολόκληρου του πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Τεχνική Εκπαίδευση”.
Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, συνέχισε, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο. Δυστυχώς, είπε, είναι απαξιωμένη στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, όπου κατέχει εξέχουσα θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και η αναγκαιότητά της δεν αμφισβητείται από κανένα. Αποτελεί μύθο, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, ότι τα παιδιά που ακολουθούν την Τεχνική Εκπαίδευση έχουν λιγότερες ικανότητες. “Η αλήθεια είναι ότι την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ακολουθούν παιδιά που έχουν ιδιαίτερη κλίση και, εκ φύσεως, αποδίδουν καλύτερα στην εφαρμοσμένη γνώση”.
Δεν είναι τυχαίο, ανέφερε, που η ΕΕ προωθεί την Τεχνική Εκπαίδευση ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για του λόγου το αληθές, ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, στη Φινλανδία, που θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης, ποσοστό 56% παρακολουθεί Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Επίσης, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαίο που η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (3,5%) από τις 27 χώρες μέλη. Στην Αυστρία, όπως είπε, ποσοστό 73% των μαθητών της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ακολουθεί Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στη Γερμανία, συνέχισε, όπου ποσοστό 68% ακολουθεί Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.Από την άλλη, είπε ο Υπουργός, η Κύπρος με ποσοστό 13.7% των μαθητών της να ακολουθεί Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. “Αυτό φαίνεται στην τελευταία έρευνα της CEDEFOP (Ευρωπαϊκός οργανισμός για προώθηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), η οποία θα δημοσιευθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”. Το μέλλον κάθε χώρας, κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ανάλογο με την ποιότητα της προσφερόμενης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσής της και υποσχέθηκε ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Κύπρου και την αναβάθμισή της στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου