oaednews

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ενώ το 2008 η Κρήτη είχε τη χαμηλότερη ανεργία ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας, το 2012 έχει την υψηλότερη

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*



Στις 12.7.12 η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΕΛΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ύψος της ανεργίας στις 13 περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας τον Απρίλιο, και όπως τονίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ στο ένθετο της «Πατρίδας» της 13.7.12, η Κρήτη είναι «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά το ποσοστό της ανεργίας (24,6%). Είναι, όμως, ενδιαφέρον να δούμε πως εξελίχθηκε η ανεργία στην Κρήτη σε σύγκριση τόσο με το Σύνολο Χώρας όσο και με τις άλλες περιφέρειες διαχρονικά. 


Είναι γνωστό ότι από το 2000 μέχρι το 2008, χάρη στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων (το κόστος των οποίων συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του δημόσιου χρέους) και στη συνέχεια, εξαιτίας της ανάπτυξης με δανεικά (αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος), σημειώνονταν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανεργία τόσο στο Σύνολο Χώρας όσο και στην Κρήτη.

Στα τέλη, όμως, του 2008 ήρθαν στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να αρχίσει η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης. Το 2009 τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώθηκε μια μικρή μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η κάμψη αυτή μετατράπηκε σε ύφεση το 2010 με την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, που αλόγιστα υπέγραψε και ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το 2011, λόγω της πλήρους εφαρμογής των μέτρων αυτών η ύφεση έγινε βαθύτερη και το ίδιο συμβαίνει και το τρέχον έτος, τους πρώτους μήνες του οποίου την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και την πιστή εφαρμογή των Μνημονίων είχαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Φυσική συνέπεια όλων αυτών ήταν η συνεχής αύξηση της ανεργίας. Την αύξηση αυτή στο Σύνολο Χώρας και στην Κρήτη τον Απρίλιο των ετών 2007-2012 εξετάζουμε στο Μέρος Ι του άρθρου αυτού, δεδομένου ότι στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας κατά μήνα υπάρχουν στην ΕΛΛΣΤΑΤ μόνο από το 2007 και μετά. Στο , Μέρος ΙΙ εξετάζουμε την αύξηση της ανεργίας στις περιφέρειες της χώρας τον Απρίλιο του 2012 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008.

Ι. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2007-2012

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ΕΛΛΣΤΑΤ και εκείνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 12.7.12, δίνουμε στην 1η στήλη του Πίνακα 1 τον αριθμό των ανέργων σε χιλιάδες στο Σύνολο Χώρας τον Απρίλιο των ετών 2007-2012 και στη 2η στήλη τα ίδια στοιχεία για την Κρήτη (τα στοιχεία αυτά είναι με βάση υπολογισμούς δικούς μου στηριζόμενους στα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη το μήνα αυτό και το εργατικό δυναμικό τα ίδια έτη). 

Στην 3η και 4η στήλη του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά ανεργίας στο Σύνολο Χώρας και στην Κρήτη το μήνα Απρίλιο των ίδιων ετών.

Όπως φαίνεται από τις δύο τελευταίες στήλες του Πίνακα 1 το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του έτους: - 2008 τόσο στο Σύνολο Χώρας όσο και στην Κρήτη έφτασε στο κατώτατο επίπεδό τους. - 2009 σημείωσε μια μικρή αύξηση στο Σύνολο Χώρας και μια πολύ μεγαλύτερη στην Κρήτη. - Το 2010 η αύξησή του συνεχίστηκε στο Σύνολο Χώρας, όχι όμως και στην Κρήτη. - Το 2011 η ανεργία σημείωσε άλμα 4,4% στο Σύνολο Χώρας, ενώ στη Κρήτη αύξηση ήταν μόνο 2,5%,

Αντίθετα

- Το 2012 στην Κρήτη η αύξηση ήταν 10,1%, ενώ στο Σύνολο Χώρας 6,3%, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη να είναι για πρώτη φορά υψηλότερο από εκείνο στο Σύνολο Χώρας.

Ι. Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2008 ΚΑΙ 2012

Στην 1η στήλη του Πίνακα 2 δίνεται τον αριθμό των ανέργων σε χιλιάδες στις περιφέρειες και στο Σύνολο Χώρας τον Απρίλιο του 2008, στη 2η στήλη τον Απρίλιο του 2012 και στην 3η η ποσοστιαία αύξησή τους τον Απρίλιο του 2012 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008. Στις τρεις επόμενες στήλες του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά ανεργίας των περιφερειών και του Συνόλου Χώρας τους ίδιους μήνες των ετών 2008 και 2012 και η ποσοστιαία αύξησή τους (το 2012 οι περιφέρειες είναι ομαδοποιημένες από την ΕΛΛΣΤΑΤ και για το λόγο αυτό υπολογίσαμε τον αριθμό των ανέργων τόσο τον Απρίλιο του 2008 όσο και του 2012 στις ομαδοποιημένες περιφέρειες με τον τρόπο που αναφέρεται στην υποσημείωση τον Πίνακα).

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2012 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 τόσο ο αριθμός των ανέργων όσο και το ποσοστό ανεργίας σημείωσαν αύξηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Υπάρχουν, όμως, τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις περιφέρειες σε ό,τι αφορά το ρυθμό αυτό. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των ανέργων και το ποσοστό ανεργίας

- 3πλασιάστηκε στο Σύνολο Χώρας.

- 5πλαστιάστηκε στην Κρήτη!!, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.

- Σχεδόν 4πλασιάστηκε στην Αττική.

- Σχεδόν 3πλασιάστηκε στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη & Κεντρική Μακεδονία.

- 2πλασιάστηκε στη Δυτική Μακεδονία & Ήπειρο και 

- Σχεδόν 2πλασιάσστηκε στην Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα & Ιόνια Νησιά.

- Η μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στο Βόρειο & Νότιο Αιγαίο. Η εκτίναξη της ανεργίας σε τόσο υψηλό ποσοστό στην Κρήτη (το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού του Νησιού ήταν άνεργο τον Απρίλιο), οφείλεται στη μεγάλη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας (κλείσιμο καταστημάτων, μείωση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού κλπ) καθώς και στη μεγάλη μείωση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, πολλά από τα οποία παρέμειναν κλειστά στην περίοδο των διακοπών του Πάσχα (το οποίο συνέπεσε τον Απρίλιο). Γενικότερα οι λόγοι στους οποίους οφείλονται οι πολύ μεγάλες αυτές διαφορές στην αύξηση της ανεργίας στις περιφέρειες της χώρας την περίοδο Απρίλιος 2008-Απρίλιος 2012 πρέπει να διερευνηθούν από τα Ινστιτούτα ερευνών και τα αρμόδια Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι η ανάκαμψη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της χώρας, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην : Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου