oaednews

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η Ιρλανδία "κήρυξε" πόλεμο στην... ανεργία

Το Δουβλίνο θα παρουσιάσει πακέτο αναπτυξιακών μέτρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ αργότερα τον Ιούλιο σε μία προσπάθεια ώθησης της ασθμαίνουσας ιρλανδικής οικονομίας και μείωσης της ανεργίας ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις στην ευρωζώνη να αναλάβει μεγάλο μέρος των δανείων που σχετίζονται με τις τράπεζες και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.


Ο Michael Noonan, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η τρόικα των διεθνών πιστωτών – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ενέκρινε το πακέτο των αναπτυξιακών μέτρων με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν τα όρια που έχουν τεθεί για τις δαπάνες.

«Θα είναι σαν ένας παράλληλος προϋπολογισμός που θα στοχεύσει σε συγκεκριμένα project για την ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας ώστε να είναι πιο παραγωγική» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα – και τα οποία μάλιστα δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί – έδειχναν συρρίκνωση της ιρλανδικής οικονομίας κατά 1,1% για το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης στις εξαγωγές λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και της αδύναμης εγχώριας οικονομίας οδήγησε στην εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στο 14,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου