oaednews

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ως 24% φέτος η ανεργία - αύξηση το 2013, λένε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


«Μαύρες προβλέψεις» από το Ινστιτούτο Εργασίας και τον επικεφαλής του. Αναλογεί 1 απασχολούμενος για κάθε άνεργο ή συνταξιούχο, «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Πακέτο προτάσεων από το ΕΒΕΑ

Ως 24% φέτος η ανεργία - αύξηση το 2013, λένε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Η επιδείνωση της κατάστασης στην απασχόληση θα συνεχιστεί φέτος και θα επεκταθεί και το επόμενο έτος εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, προειδοποίησε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Παρασκευή.
Οπως εκτίμησε, για το σύνολο του τρέχοντος έτους ο δείκτης της ανεργίας θα αγγίξει το 24% (όπως ανακοινώθηκε χτες, αναρριχήθηκε στο 22,5% τον Απρίλιο), ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί και το 2013.
«Με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να αποτραπεί η πορεία της επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Στην Ελλάδα, ένας απασχολούμενος συντηρεί έναν άνεργο ή έναν συνταξιούχο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Ρομπόλης.
Με αυτά τα επίπεδα ανεργίας χάνεται ζήτηση και κατανάλωση στην αγορά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ύφεση και να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα για τα δημόσια Ταμεία.
Την ίδια ώρα οι απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ λόγω των μειωμένων εισφορών.
Δεν θα πρέπει επίσης να αγνοηθεί το γεγονός ότι νέοι με υψηλή εξειδίκευση εγκαταλείπουν την χώρα. «Θα παραμείνουμε χώρα μεσαίας και ανειδίκευτης εργασίας και περιορισμένης ανάπτυξης» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παρέμβαση ΕΒΕΑ για στήριξη της απασχόλησης
Στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Ειδικότερα, προτείνεται ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ενίσχυσης και Στήριξης του Ανθρώπινου Δυναμικού των εμπορικών και βιομηχανικών κλάδων στην πρωτεύουσα με:
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες ενίσχυσης
  • επαγγελματική κατάρτιση για ενδυνάμωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων
Αδιέξοδο για τομείς χωρίς σύνδεση με την αγορά
Το ΕΒΕΑ σημειώνει ότι στο σημερινό οικονομικό τοπίο στόχος κάθε επιχειρηματία είναι η απασχόληση όσο το δυνατόν λιγότερων υπαλλήλων με όσο το δυνατόν περισσότερες εξειδικευμένες γνώσεις. Τον τελευταίο χρόνο, μία στις δύο επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει απολύσει το 60% του απασχολούμενου προσωπικού της και έχει διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που κατέχουν εξειδικευμένα άτομα.
Σειρά ερευνών δείχνει ότι πτυχιούχοι χωρίς εξειδίκευση αποτελούν μεγάλο μέρος του άνεργου πληθυσμού, ειδικά σε κλάδους που δεν είναι σαφώς συνδεδεμένοι με την αγορά. Ενδεικτικά, από τους πτυχιούχους του Παντείου ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ 3 στους πέντε εργάζονται σε τομέα που έχει καμία ή ελάχιστη σχέση με τις σπουδές τους.
Αντίστοιχα στους πτυχιούχους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ένας στους τρεις πτυχιούχους είναι άνεργος, ενώ τέσσερις στους πέντε προσπαθούν επί δύο τουλάχιστον χρόνια πριν βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους.
Νέο άλμα της ανεργίας τον Απρίλιο
Οι νέες προειδοποιήσεις Ρομπόλη έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, που τον Απρίλιο έφτασε το 22,5% και οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 1.109.000 άτομα, αυξημένοι κατά περίπου 308.000 άτομα σε έναν μόλις χρόνο. Στις ηλικίες 25-34 ετών η ανεργία «άγγιξε» το 30%.
Διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας λαμβάνει η ανεργία, με τον ένα στους δύο νέους να αδυνατεί να βρει δουλειά.
Τον Απρίλιο το γενικό ποσοστό έφθασε στο 22,5%, που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, έναντι 16,2% τον ίδιο μήνα του 2011.
Οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 1.109.000 άτομα και αυξήθηκαν κατά περίπου 308.000 άτομα σε έναν μόλις χρόνο. Στους νέους η κατάσταση είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας εξακοντίστηκε στο 51,5% για ηλικίες έως 24 ετών, ενώ μεταξύ 25 και 34 ετών «άγγιξε» το 30%.
Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά η Κρήτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ανεργίας ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας, με ποσοστό 24,6%.
Μάλιστα εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης που φθάνει στο επίπεδο του 7% όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι ο καλπασμός της ανεργίας θα συνεχιστεί εντός των προσεχών μηνών.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Εκτιμά πως αν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα η ανεργία θα ξεπεράσει το 26% μέχρι το τέλος του έτους.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο εφέτος ανήλθε σε 22,5%, έναντι 16,2% τον Απρίλιο 2011 και 22% το Μάρτιο 2012. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658 άτομα και αυξήθηκαν κατά 307.775 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2011 (αύξηση 38,4%) και κατά 27.493 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο (αύξηση 2,5%).
Οι απασχολούμενοι
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.813.601 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 332.535 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο πέρυσι (μείωση 8,0%) και κατά 12.827 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2012 (μείωση 0,3%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.360.717 άτομα.
Ηλικιακά, στους νέους 15-24 ετών η ανεργία ανέρχεται σε 51,5% (από 43,5% τον Απρίλιο πέρυσι), ενώ στις ηλικίες 25-34 ετών είναι 29,8% (από 22,9%).
Σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στην πρώτη θέση πέρασε η Κρήτη (24,6% από 13,5% τον Απρίλιο 2011), και ακολουθούν η Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία (24,5% από 18,8%), η Μακεδονία - Θράκη (23,9% από 18,3%), η Αττική (23,4% από 15,4%), η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (23,1% από 16,1%), η Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα - Ιόνιοι Νήσοι (19,2% από 14,1%) και το Αιγαίο (13% από 14%).
Εξάλλου, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η λήψη εδώ και τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας δεν αποτελεί απλά απαίτηση, αλλά επιτακτική ανάγκη».
Προβλέπει ανεργία στο 26% στο τέλος του 2012 και προσθέτει πως η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τις εργοδοτικές πρακτικές συνεπικουρούμενες από τα μνημονιακά μέτρα και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση του εργατικού εισοδήματος, αλλά και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο 26% έφτασε η ανεργία στις γυναίκες
Αδυναμία... στις γυναίκες έχει η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφτασε στο 26% από 19,8% τον Απρίλιο του 2011. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε τρία χρόνια το ποσοστό διπλασιάστηκε. Στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 20% από 13,6% που ήταν πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου