Ξενια Κουναλακη
Η ανάπτυξη θα κατέρρεε, η ανεργία θα ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια. Αυτές θα ήταν δύο μόνο από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διάλυσης της Ευρωζώνης για τη Γερμανία και την κραταιά οικονομία της.
Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε αποτίμηση του κόστους μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία ακόμη ακριβή διάσωση είναι το λιγότερο κακό μπροστά στις ολέθριες επιπτώσεις μιας αποσύνθεσης της Ευρωζώνης για τη γερμανική οικονομία. Το δημοσίευμα μοιάζει να έχει γραφτεί για να προετοιμάσει τη γερμανική κοινή γνώμη για το πρόσθετο κόστος που αναμένεται να επωμισθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από πιθανά νέα πακέτα διάσωσης και ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Το σχετικό έγγραφο που επικαλείται η γερμανική επιθεώρηση περιγράφει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Γερμανία σε περίπτωση κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος. Κατά τον πρώτο χρόνο και μετά την υιοθέτηση ενός γερμανικού εθνικού νομίσματος η ανάπτυξη θα μειωνόταν κατά 10%, σύμφωνα με ένα σενάριο. Η ανεργία, η οποία με τόσο κόπο περιορίστηκε στο 6,7% (2.855.000), σχεδόν θα διπλασιαζόταν και θα ξεπερνούσε τα πέντε εκατομμύρια.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η γερμανική οικονομία εξήλθε σχεδόν αλώβητη από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ανέγγιχτη από τους κραδασμούς στις αγορές, απόρροια των πακέτων διάσωσης και των υπέρογκων χρεών των κρατών της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται. Τον Μάιο ο αριθμός των ανέργων ήταν ο χαμηλότερος από το 1992.
Μέχρι τώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατούσε απόρρητα τα πορίσματα του συγκεκριμένου εγγράφου από τον φόβο ότι το κόστος μιας ευρω-διάσωσης θα λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Συγκριτικά με αυτά τα σενάρια, μια ακριβή διάσωση επιβεβαιώνει ότι το μη χείρον βέλτιστον», σχολιάζει στο Spiegel αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου.
Παρόλο που η Ελλάδα απέκτησε νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο σπεύδει να διευκρινίσει πως «ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός διεκδικεί χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από τη διετή επιμήκυνση και την ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας». Ωστόσο, τόσο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και οι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά. Πάντως, το γερμανικό υπ. Οικονομικών απέφυγε αρχικά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα του περιοδικού. Στη συνέχεια, όμως, η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: «Το ομοσπονδιακό υπουργείο δεν συμμετέχει σε εικασίες τύπου “τι θα γινόταν αν” ούτε σχολιάζει υποτιθέμενα απόρρητα έγγραφα, που δεν έχουν περιέλθει στη γνώση μας». Προτεραιότητά μας είναι οι προσπάθειες διάσωσης, κατέληξε.
«Ρεαλιστική εκτίμηση ή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος;» αναρωτήθηκε μερίδα του γερμανικού Τύπου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό ο Σόιμπλε απέρριψε μεν εκ νέου τη θέσπιση ευρωομολόγου, με την προσθήκη ότι δεν έχει νόημα ένα τέτοιο μέτρο «όσο δεν υπάρχει οικονομική ένωση, στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη–μέλη παραδίδουν μέρος της δημοσιονομικής τους πολιτικής και αποδέχονται κοινούς κανόνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου