oaednews

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Άνεργοι στην «ουρά» για 5μηνη απασχόληση


Είναι άνεργος, πατέρας πέντε παιδιών. Άνεργη είναι και η σύζυγός του, ενώ μένουν σε ενοίκιο, που δυσκολεύονται να πληρώσουν, διότι καταργήθηκε και η επιδότηση… Ο κ. Χρήστος είναι ένας από τους εκατοντάδες άνεργους, που στήθηκαν «στην ουρά» χθες από νωρίς το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και να αμειφθούν με 600 ευρώ…

Από νωρίς χθες το πρωί στήθηκαν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και περίμεναν μέχρι να ξεκινήσει η διανομή των αιτήσεων, για να τις συμπληρώσουν και να τις καταθέσουν, προκειμένου να εργασθούν σε μια από τις 1.237 θέσεις που προκηρύχθηκαν στη Μαγνησία, μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ). Άνεργοι οικογενειάρχες, μητέρες με παιδιά, στήθηκαν «στην ουρά» με την ελπίδα της πεντάμηνης απασχόλησης και των 3.000 ευρώ περίπου που συνολικά θα λάβουν. Το μεσημέρι, μάλιστα, τα έντυπα των αιτήσεων είχαν εξαντληθεί…
Η εικόνα εκατοντάδων ανθρώπων να περιμένουν για μια αίτηση, ήταν αποκαρδιωτική. Γύρω στις 12 το μεσημέρι τα έντυπα των αιτήσεων είχαν τελειώσει και οι άνεργοι καλούνταν από τους αρμόδιους του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, να τυπώσουν με δικά τους έξοδα τις φωτοτυπίες…
Ένα συνεργείο υπαλλήλων του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ δεχόταν τις αιτήσεις που υποβάλλονταν εντός της μεγάλης αίθουσας του ΕΚΒ, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα, με λάθη και ελλείψεις δικαιολογητικών.
Αν και όλες τις προηγούμενες ημέρες, όπως και χθες, είχαν διανεμηθεί περίπου 2.000 αιτήσεις σε άνεργους, τόσο από το ΕΚΒ όσο και από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και από Δήμους, χθες μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες είχαν υποβληθεί μόλις 30 συμπληρωμένες και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Κων. Παναγούλης, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, «ξεκινήσαμε από τις 9 το πρωί. Είχε αρκετό κόσμο έξω και ήδη οι αιτήσεις έχουν τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η προκήρυξη και η αίτηση στο σάιτ του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί».
Πάντως οι περισσότεροι δηλώνουν μη επαρκώς ενημερωμένοι για το πρόγραμμα, παρά τη δημοσιότητα που έχει δοθεί σ’ αυτό. «Αν και είχε γίνει η σχετική ενημέρωση εδώ και ένα μήνα, πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε μετά τις εκλογές. Δεν ξέρω τι περίμεναν», προσθέτει ο κ. Παναγούλης.
Τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων, ήταν ότι Δήμοι χορήγησαν βεβαιώσεις εντοπιότητας, ενώ ζητούνται βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, ζητούνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα Εφορίας για το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009) και καταθέτουν μεταγενέστερων ή προγενέστερων ετών, ενώ όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, χρειάζεται βεβαίωση ανεργίας και δεν αρκεί να προσκομίσουν φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας.
Οι αιτήσεις στη Μαγνησία θα υποβάλλονται μέχρι 4 Ιουλίου και μέχρι 4 Αυγούστου θα έχουν εισέλθει τα στοιχεία στο σύστημα, για να κοινοποιηθούν κατόπιν τα αποτελέσματα στον ΑΣΕΠ γύρω στον 15αύγουστο και πιθανότατα το Σεπτέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία όσοι επιλεγούν.
Αγανακτισμένοι
Με το πρόβλημα της ανεργίας οξύ και εκφράζοντας αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, οι περισσότεροι άνεργοι εξέφραζαν χθες προβληματισμό για την πεντάμηνη απασχόληση, την οποία ωστόσο επιδιώκουν, αφού στην αναβροχιά…
Δέκα μήνες άνεργος είναι ο κ. Χρ. Τσιούρης, πατέρας πέντε παιδιών, που έχει και σύζυγο άνεργη… «Πώς να τα βγάλουμε πέρα; Έχω και ενοίκιο και δεν πήραμε και την επιδότηση από τον ΟΕΚ, που καταργήθηκε… Τα λεφτά τα δικά μας δεν παίρνουμε πίσω. Μόνο για γάλα και ψωμί θέλουμε 10 ευρώ κάθε πρωί… Είχα κάνει αίτηση για επιδότηση ενοικίου πριν τη διάλυση του ΟΕΚ και με είχαν κόψει, επειδή υπερέβαινε το εισόδημά μου κατά 400 ευρώ το όριο… Είχαν λάβει ως εισόδημα και το πολυτεκνικό επίδομα της συζύγου, τα 4.000 ευρώ. 13.000 έπαιρνα εγώ…».
«Πρόχειρη» χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Στράτος, ένας νέος άνεργος. «Τελείωσαν οι αιτήσεις… Είμαι άνεργος πάνω από δύο χρόνια. Έχω δουλέψει «αρτ τάμ, ανασφάλιστος, χωρίς ένσημα, αλλά με ένσημα όχι. Δεν έχω ένσημα. Τα καταφέρνω με μεροκάματα από εδώ και από εκεί, ό,τι μπορούμε. Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι απόλυτη λύση, αλλά από το τίποτα… Παρηγοριά στον άρρωστο».
Τρεις μήνες άνεργος είναι ο Χρήστος, οικογενειάρχης, που εργάστηκε σε άλλο πρόγραμμα, οκτάμηνης διάρκειας, που έληξε το Μάρτιο. «Κάνω πάλι τα χαρτιά για την Καθαριότητα. Τα λεφτά δεν είναι καλά, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Αναγκαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Έχουμε εμπιστοσύνη στη διαδικασία, διότι γίνεται και μέσω ΑΣΕΠ».
Οπουδήποτε θέλει να δουλέψει η Εύη, που θεωρεί ότι «από το τίποτα καλό είναι και το πεντάμηνο απασχόλησης», που δηλώνει πολύ καιρό άνεργη και εργάζεται και μακριά από το σπίτι της, όταν βρίσκει δουλειά.
Τα δικαιολογητικά
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και τα δικαιολογητικά είναι:
-Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας και
να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009).
-Κάθε ωφελούμενος μπορεί να απασχοληθεί σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες μέσα σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
Σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ν. 3996/2011, η αμοιβή των προσώπων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους.
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν είτε:
-Αυτοπροσώπως ή με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή: α) Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου στη διεύθυνση: Μακρυνίτσης 38, Τ.Κ 38333, Βόλος, υπόψη κ. Χρήστου Φανή (τηλ. επικοινωνίας: 2421024735, ή 2421023920) ώρες από 09:00 π.μ. έως 14:00, β) Δήμος Σκιάθου: διεύθυνση Νικοτσάρα 12, υπόψη κ. Μπαλαλά Σοφία, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2427350122, ώρες από 09:00 π.μ. έως 14:00, γ) Δήμος Αλοννήσου, Δημαρχείο Αλοννήσου, τηλέφωνα επικοινωνίας 2424350212, ώρες από 09:00 π.μ. έως 14:00 και δ) Δήμος Σκοπέλου στα γραφεία του Δήμου (παραλία Σκοπέλου), υπόψη κ. Γκίκα Βασιλική, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2424350131 ώρες από 10.30 π.μ. έως 14:00.
-Ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία του Δικαιούχου στην εξής διεύθυνση: ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε, Τζαβέλα 4, 41222, Λάρισα, υπόψη κ. Μπουλομπάση Μαριάνθη ή Σπυριδούλα Παπανδρέου (τηλ. επικοινωνίας: 2410 537489 -90).
Στην περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου.
Κάθε υποψήφιος δύναται να σημειώσει στην αίτησή του έναν ή περισσότερους κωδικούς θέσεων για μία ή περισσότερες ειδικότητες της ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ), εφόσον διαθέτει τα απαιτούμενα από την ανακοίνωση προσόντα.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν την πρόσκληση (για αναλυτική περιγραφή θέσεων, ειδικοτήτων, δικαιολογητικών, προϋποθέσεων συμμετοχής, κριτηρίων επιλογής), τα έντυπα των αιτήσεων καθώς και τις «Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ)»: α) Στα γραφεία του Δικαιούχου στην ανωτέρω διεύθυνση, β) στην ιστοσελίδα του Δικαιούχου (www.inegsee.gr) ή www.inegseethes.gr, γ) στην ιστοσελίδα του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (www.epanad.gov.gr) και δ) στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr), ε) στους παραπάνω Δήμους, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, στα ΚΠΑ ΟΑΕΔ Μαγνησίας και τα ΚΕΠ των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου