oaednews

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΕΚΠΟΙΖΩ: Αυθαίρετες παρακρατήσεις μισθών και συντάξεων από τράπεζες

Αυθαίρετα παρακρατούν μισθούς και συντάξεις οι τράπεζες, σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες που έχει λάβει η Ένωση καταναλωτών Ποιότητα Ζωής - ΕΚΠΟΙΖΩ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η τράπεζα παρακρατεί μέρος ή ολόκληρη τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη για την εξόφληση... ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν δει τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται, ενώ ολόκληρες οικογένειες συχνά επιβιώνουν με έναν μισθό. «Οι τράπεζες, εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, φτάνουν να παραβιάζουν το ακατάσχετο των μισθών και συντάξεων, καθώς έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα παντελώς αυθαίρετων παρακρατήσεων» όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.


Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ακόμα και στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει δώσει πάγια εντολή ή έχει εκχωρήσει, αν είναι δημόσιος υπάλληλος, μέρος της μισθοδοσίας του στην τράπεζα, έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να την ανακαλέσει.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει ότι έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και διανέμει στα γραφεία της σχετικό υπόδειγμα ανάκλησης της εκχώρησης ή εντολής, την οποία καλούνται να συμπληρώσουν όσοι επιθυμούν τη διακοπή της παρακράτησης από τη μισθοδοσία τους.

«Οι παράνομες πρακτικές όμως δε σταματούν εδώ. Η Εθνική Τράπεζα αφού ακύρωσε αυθαίρετα και μονομερώς τις χρεωστικές τους κάρτες που ήταν συνδεδεμένες με λογαριασμούς μισθοδοσίας, τώρα προβαίνει σε έκδοση νέου βιβλιαρίου για τον λογαριασμό αυτό στο οποίο αναγράφεται στην πρώτη σελίδα μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία ότι ο δικαιούχος ανήκει στους πελάτες με δικαστικό συμβιβασμό» όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ και εξηγεί ότι η επίτευξη δικαστικού συμβιβασμού μέσω του Ν. 3869/2010 δεν είναι απλώς δικαίωμα του οφειλέτη αλλά ταυτόχρονα συνιστά προσωπικό δεδομένο και αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να επιβάλει κυρώσεις σε όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραβιάζουν τα παραπάνω δικαιώματα των δανειοληπτών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου