oaednews

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μέτρα για την άρση των εμποδίων της νεανικής επιχειρηματικότητας


Karaoulis_Giorgos
Γράφει ο Γιώργος Καραούλης
Η έννοιtα της επιχειρηματικότητας ορίζεται με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη, ωστόσο, ο όρος επιχειρηματικότητα σημαίνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλών δυνατοτήτων , δηλαδή επιχειρήσεων που θα αναπτυχθούν και θα προσφέρουν , μεταξύ άλλων, νέες θέσεις εργασίας. Αναγνωρίζεται, συνεπώς, ο καθοριστικός ρόλος της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη και την ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Παρά την σημασία που αποδίδεται πανευρωπαϊκά στη νεανική επιχειρηματικότητα, το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη χώρα μας. Παρεμβάσεις που θα βοηθούσαν προς αυτή τη κατεύθυνση είναι οι εξής:
1)Καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας στους νέους ανθρώπους. Προϋπόθεση για να καταστεί αυτό εφικτό είναι η εισαγωγή του μαθήματος της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα Εθνικά Προγράμματα Σπουδών. Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2004 αναφέρονταν στην αναγκαιότητα της προσθήκης του συγκεκριμένου μαθήματος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των ευρωπαϊκών χωρών.
2)Διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση (επιχορηγήσεις, τραπεζικός δανεισμός κ.α.). Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τράπεζες διακρίνονται από μια ιδιαίτερα φειδωλή στάση απέναντι στους νέους επιχειρηματίες. Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες αδυνατούν, συχνά, να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα από ιδίους πόρους (φαινόμενο «απόμακρου κεφαλαίου»).
3)Δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου και σταθερού θεσμικού πλαισίου που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα . Μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση του νομικού πλαισίου και των διοικητικών διαδικασιών που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα. Φορολογικά κίνητρα για τα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.
4)Συγκρότηση υπηρεσιών υποστήριξης για το πρώτο κρίσιμο στάδιο της έναρξης μιας επιχείρησης (κέντρα πληροφόρησης μιας στάσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες από κρατικούς και μη φορείς κ.α.).Η συνδυαστική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα συντελούσε στη δημιουργία ενός οικονομικού κλίματος περισσότερο φιλικού στους υποψήφιους επιχειρηματίες, επιτρέποντας στην υγιή επιχειρηματικότητα να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Καραούλης Γεώργιος
viotiki-ora.gr

40 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΙ! ΚΑΤ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακομα κι αν δεν φτανουν συναδελφε-συναδελφισσα, πρεπει να γινονται! Πολυ ωραια η φωτο του γιωργου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΝΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η 4η πρόταση είναι η πιο σημαντική. Μακράκη ετσι όπως γίνανε τα πράγματα με την τελευταία διοίκηση η συμβουλευτική επιχειρηματικότητας που εκπαιδευτήκαμε όλοι εμείς απαξιώθηκε. Κρίμα γιατί και εσύ και ο Γιώργος και όλα τα παιδιά της που εκπαιδευτήκαμε πρώτοι το είχαμε αγαπήσει πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΑ ΤΑ 2-3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΡΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω συνάδελφε!ΣΑΕΠ-ΤΑΕ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ και λίγες ακόμη δράσεις ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει ο Ο.Α.Ε.Δ. Υπήρχαν συνάδελφοι ικανοί που είχαν εκπαιδευτει για να στηρίξουν αυτές τις δράσεις. Η εικονα του οργανισμου είχε βελτιωθει πολυ στον κοσμο. Μαζί με την κρίση απαξιώθηκαν οι δράσεις και όλοι γιναμε χειριστες του οπς και τιποτα παραπανω.

      Διαγραφή
  7. ΠΟΛΛΕΣ ΥΓΙΕΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ.ΕΚΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι συνάδελφος που κάνω ΣΑΕΠ σε ΚΠΑ της Βορείου Ελλάδας. Η ανεργία στην πόλη μου έχει βαρέσει κόκκινο. Δε νομίζω ότι μπορώ να αναφέρομαι σε έρευνα αγοράς και επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ομάδες όταν ο κόσμος πλέον κάνει επιχειρήσεις λόγω της απόγνωσης και το χρήμα στην αγορά δεν κινείται. Από την άλλη δεν φταίμε και εμείς που γινόμαστε σάκος του μποξ είτε στο γραφείο μας είτε ενώ κάνουμε συμβουλευτική...Μακάρι να υπήρχε οικονομικό περιβάλλον για να εφαρμόζονταν αυτά που γράφει ο συνάδελφος και να είχε και η συμβουλευτική μεγαλύτερη ωφέλεια στους άνεργους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α ρε οαεδ μια χαρα μπηκαμε ολοι, ελπιζω να μην βγουμε χοντροι, με καραφλα και ανεργοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΙΝΕΙς ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ? ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟςΠΑΘΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΤΑΝΝΟΩ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΥΡΝΑΝΕ ΣΕ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΜΕΤΑΓΓΙΖΩ ΑΚΟΜΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ Ν ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΦΑΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΧΕΙ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΤΕΛΟΣ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΜΑΡΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ), ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ.Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΡΟΛΟ PROACTIVE, ΑΛΛΑ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΧΑΪΝΤΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΔΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΙΣ: ΟΑΕΔ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Κ.Α. ΑΡΚΟΥΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ανήκω σε αυτούς που κάνουν συμβουλευτική επιχειρηματιών αλλά αντιθέτως δουλεύω πρώτη γραμμή. Η αλήθεια είναι στην αρχή ήμουν πολύ ενοχλημένος που έβλεπα τον συνάδελφο που κάνει ΣΑΕΠ να φεύγει από το ΚΠΑ κάθε λίγο και λιγάκι. Όταν ρώτησα κάποιους ανέργους που ήξερα για το πως τους φάνηκε το ΣΑΕΠ όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι. Τελικά πιστεύω ότι αυτό που αναγνωρίζεται από τον άνεργο ως χρήσιμο πρέπει να προστατεύεται και να μην το διαλύουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταλαβαίνετε φαντάζομαι το παράδοξο ένας δημόσιος υπάλληλος να δίνει σε κάποιον συμβουλές για το πώς θα γίνει επιχειρηματίας...

    Σοβαρές επιχειρηματικές συμβουλές μπορούν να δώσουν μόνο οι εταιρίες συμβούλων. Εκτός βέβαια αν νομίζετε ότι ο ΟΑΕΔ είναι McKinsey και οι εργασιακοί σύμβουλοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι είτε ΔΕ είτε πτυχιούχοι θεολογίας, φιλολογίας κτλ) είναι τίποτα έμπειρα μεγαλοστελέχη που έχουν φάει την αγορά με το κουτάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΟΠΑΔΕ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΙΣΩΣ?): ΣΕ ΤΙ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ MCKINSEY? ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ...ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ? ΔΙΟΤΙ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ..ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΟΑΕΔ. ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ...ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ. Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΟΜΕΣ ΟΠΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΣΑΕΠ, ΤΑΕ Κ.Α.ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ: ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΑ

      Διαγραφή
    2. Εντυπωσιακο, ποιος σας εχει βάλει να δυσφημισετε ενα κομματι του ΟΑΕΔ για να φυγει με ευκολια απο τα χερια του? Γνωριζετε ολοι πολυ καλά ολοι, οτι δεν ειναι θεμα πτυχιων αλλα γνωσεων, ικανοτητων, σωστης αναλυσης των αναγκων της αγορας, των δυνατοτητων του ανθρωπου που θελει να επενδυσει κ.α. Σταματηστε να τρωγεστε μεταξυ σας και κοιταξτε την πραγματικοτητα. 'Θελουν καποιοι να μας βγαλουν μη ικανους για να μας κλεισουν?, Και ποιοι απο εμας συμβαλλουν σε αυτο!'. Μηπως αυτο που φαινεται ως ανικανοτητα δικη μας ειναι απορροια καποιας κακης διοικησης

      Διαγραφή
    3. ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ) ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΟΝΤΩΣ Ν ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ MCKINSEY, ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΘ ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΤΕΛΟΣ, ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΟΣΟ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ FOLLOW UP ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΛΛΑ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ, ΚΑΘ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ.

      Διαγραφή
  15. Μάλλον διακατέχεσαι από την παλιά αντίληψη περί δημοσίου υπαλλήλου που τον ήθελε -και ίσως όχι άδικα- άβουλο, τεμπέλη, χωρίς γνώσεις και κατάρτιση. Η αίσθηση μου είναι ότι οι νεότεροι συνάδελφοι και την απαιτούμενη θέληση έχουμε αλλά και τις ικανότητες-κατάρτιση για να προσφέρουμε χρήσιμες υπηρεσίες στους συναλλασσόμενους. Η άποψη συμμετεχόντων στη ΣΑΕΠ για τη συγκεκριμένη δομή (όπως καταθέτει σε σχόλιο συνάδελφος πιο πάνω) ίσως απαντάει εν μέρει στις ενστάσεις σου. Κρίσιμο σημείο, ωστόσο, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της Πολιτείας για τον Ο.Α.Ε.Δ, με άλλα λόγια τι είδους Οργανισμό πραγματικά θέλουμε: έναν Οργανισμό που θα διαχειρίζεται απλά καταστάσεις ή έναν Οργανισμό που θα παράγει ουσιαστικό έργο; Σε κάθε περίπτωση ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί, η κατάθεση προτάσεων και επιχειρημάτων είναι αυτή που βοηθάει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των πραγμάτων, εάν φυσικά αυτός είναι ο στόχος μας. Καραούλης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχαρητήρια φίλε Γιώργο για το άρθρο σου. Θέλουμε και επιζητούμε καταρτισμένους δημοσιους υπαλλήλους που να αγαπούν, να υποστηρίζουν και να ασχολούνται με το αντικείμενο της εργασίας τους. Δυστηχώς όμως είστε μετρημένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. OXI AΛΛΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ Η ΧΑΪΝΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. Ο ΟΑΕΔ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΕΙ! ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΤΕΛΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AYTOI POY THELOYN NA DIALYSOYN TON OAED BRISKONTAI MESA STON XORO THS DIOIKHSHS.......KAI EINAI SYGKEKRIMENOI ANTHROPOI.........BLEPE 2000 IDIOTIKOPOIHSH TVN SXOLON KAI 2012 KATARTISI TON SXOLON ME STOXO THN IDIOTIKOPOIHSH TOYS. KATI ANTISTOIXO SYMBAINEI KAI STA KPA. MALLON DEN AKOYEI KANEIS APO ESAS..... APLA SYNAINEI.

      EYXARISTO

      Διαγραφή
  18. ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΑΕΠ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝ? ΣΑΕΠ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΥΣ,ΠΟΥ ΚΑΤΑ 90% ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΨΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΣΑΕΠ? ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΩ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΣΑΕΠ,ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΙΜΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ,ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ".ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. DEN EINAI KALH H GENIKEYSH... YPARXOYN SYXNA KALES IDEES APO NEOYS ANTRWPOYS. AYTOI DEN AKSIZOYN STIHRIKSH APO TO KRATOS?>//??

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ? ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΠΑ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ? ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΑΕΠ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ, ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΚΛΠ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟ!! ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

      Διαγραφή
  19. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΗΨΗ Ή ΜΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΠΑΓΙΔΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΟΗ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΝΟΜΠΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ...ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ? Ή ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΑΛΛΙΩΣ, ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ? ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΚΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. KALO THA HTAN H DIOIKHSH NA STHRIZE TOYS SYNADELFOYS KAI NA MHN TOYS ADEIAZE ME THN ELLEIPSH SXEDIASMOY KAI SOVAROTHTAS. O OAED DEN STEREITAI APO IKANOTATOYS SYNADELFOYS POY EXOYN KAI EMPEIRIA KAI GNWSEIS FILE POY MAS LES GIA TIS IDIWTIKES ETAIREIES. TO ASXHMO EINAI OTI AYTOI OI SYNADELFOI APAKSIWNONTAI MESA APO THN ADIAFORIA THS DIOIKHSHS. TO KEIMENO TOY SYNADELFOY MOY ARESE, AN KAI DEN EXW KAMIA SXESH ME EPIXEIRHMATIKH SYMVOYLEYTIKH- KWSTAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. KAI GIA NTO PW KI ALLIWS..KALO EINAI NA VGALOYN KAPOIOI THN MARMELADA APO TO MYALO KAI NA VOITHANE TO PROSWPIKO POY PALEYEI SE PRAGMATIKO XRONO ME THN ANERGIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΙ? ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΠΑ? ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟ 8ΩΡΟ ΤΟΥΣ. Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ TON ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν βρικσω κανενα λογο να αφιερωσω εστω και 5 λεπτα απο τον ελευθερο χρονο μου στηδ ουλεια οταν η Διοικηση μας δειχνει οτι δεν ενδιαφερεται για τα ΚΠΑ και τους υπαλληλους. Ποια ειναι η προοπτικη του ΟΑΕΔ? τι ζητανε απο εμας; Μας θελουν; η θελουν να μας διωξουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η σύγκριση McKinsey-ΟΑΕΔ ήταν ίσως αποπροσανατολιστική δεδομένου ότι η πρώτη πράγματι ασχολείται κυρίως με την υποστήριξη μεγάλων εδραιωμένων επιχειρήσεων ενώ ο ΟΑΕΔ με ανέργους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.

    Το ερώτημα επομένως ίσως να είναι βαθύτερο: χρειάζεται άραγε η χώρα να επιδοτεί αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα ανάγκης? (και εδώ εκτός από τη συμβουλευτική αναφέρομαι και στα προγράμματα ΝΕΕ). Μπορεί ένας άνεργος (συχνά με μακροχρόνια απουσία από την αγορά εργασίας, άλλοτε με λίγα έως καθόλου προσόντα και εμπειρία) να μεταβληθεί σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία? Μάλλον να αποθαρρυνθεί θα έπρεπε όπως επισημάνθηκε και παραπάνω.

    Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιχειρηματίες που βάσιμα ευελπιστούν να επιτύχουν (και αυτοί δεν είναι κατά βάση οι άνεργοι αλλά οι καλοί και φιλόδοξοι εργαζόμενοι που επιθυμούν να ρισκάρουν κάνοντας το άλμα από τη σχετική ασφάλεια της μισθωτής εργασίας στην αβεβαιότητα της επιχειρηματικότητας) θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία να τους ενισχύει (και κοινωνικά δίκαιο στο πλαίσιο παροχής ίσων ευκαιριών).

    Αυτό υποτίθεται πως γίνεται κυρίως μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην ΤΕΜΠΜΕ νυν ΕΤΕΑΝ, αναπτυξιακός νόμος κτλ). Δεν ξέρω πόσο καλά το κάνει. Αυτό γενικά θα φαινόταν αν υπήρχε περιθώριο επιλογής. Αν για παράδειγμα ο νέος επιχειρηματίας είχε στα χέρια του μια «επιταγή συμβουλευτικής» που νομίζετε ότι θα πήγαινε για να την εξαργυρώσει? Σε μια ιδιωτική εταιρία συμβούλων (όπου και εκεί βέβαια έχουν αναπτυχθεί πολλές φούσκες ελέω κοινοτικών κονδυλίων), στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στον ΟΑΕΔ?

    Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται ευθαρσώς και εγκαίρως. Αλλά στις καλές εποχές δεν υπήρχε καμία πίεση να λεχθούν καθότι λεφτά υπήρχαν (και μάλιστα ευρωπαϊκά οπότε σκασίλα μας). Και στις κακές εποχές υπάρχει πίεση να μην λεχθούν λόγω καχυποψίας και αβεβαιότητας. Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η εισαγωγή της συμβουλευτικής στον ΟΑΕΔ αποτέλεσε έναν συνδυασμό επιδοτούμενου ευρωπαϊκού οικονομικού φιλελευθερισμού (active labour market policies, flexicurity etc) και παραδοσιακού ελληνικού ρουσφετιού. Σε σχέση βέβαια με άλλους φορείς του δημοσίου τα πράγματα είναι καλύτερα διότι εκεί υπήρχε μόνο το δεύτερο σκέλος του συνδυασμού ενώ στον ΟΑΕΔ η συμβουλευτική έχει και ένα πραγματικό υπόβαθρο. Το τι και πώς όμως παραμένει ζητούμενο.

    Συμφωνώ πάντως πως η γενική απαξίωση ρίχνει το ηθικό και κάνει τα πράγματα χειρότερα. Φυσιολογικά οι υπάλληλοι αποθαρρύνονται όταν βλέπουν ότι η δουλειά τους δεν πιάνει τόπο. Αλλά και η γενική ευφορία δίχως να πληρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις οδηγεί σε ανώμαλη προσγείωση.

    Τέλος, αναφορικά με τη Διοίκηση του Οργανισμού, η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διορατικότητα της πολιτικής της είναι διαχρονικά εφάμιλλη της γενικότερης κατάστασης της δημόσιας διοίκησης. Μέτρια δηλαδή (επιεικώς). Το ίδιο και η στελέχωσή της. Ίσως στο θέμα της ηγεσίας να εντοπίζεται και η διαφορά σε όρους αποτελεσμάτων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: οι υπάλληλοι είναι περίπου οι ίδιοι αλλά το μάνατζμεντ σε γενικές γραμμές καλύτερο. Και εδώ γυρνάμε πάλι στην αρχή. Όσο μπορεί ένας μακροχρόνια άνεργος χαμηλών προσόντων να μεταμορφωθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία άλλο τόσο ένας αποτυχημένος πολιτευτής ή «επιτυχημένος» συνδικαλιστής μπορεί να μεταβληθεί σε ικανό Διοικητή, Πρόεδρο ή Γενικό Γραμματέα. Αλλά στη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό μισθωτής εργασίας στον ΟΟΣΑ και το μεγαλύτερο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών και μικροεπιχειρήσεων όλοι νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες (ή να συμβουλεύσουν τους άλλους για το πώς θα γίνουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΑΡΧΙΚΑ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΔ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ! ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ! ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ (Η ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ? ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ? ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ "ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ"? ΕΠΙΛΕΟΝ ΤΙ ΘΕΛΈΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΥ VOUCHER (ΧΑΧΑ) ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ? ΟΤΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ? ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ? Ή ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ? ΤΟΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΜΕΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ? ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΑΥΤΟΙ? ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΥΤΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΖΗΤΑΣ... ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ? ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ? ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΟΑΕΔ? ΑΝΟΙΞΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ. ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥ.-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΣΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. http://www.epixeiro.gr/%CE%A5%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7/%CE%91%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/3337-%CE%9A%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF,-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. xaxaxaxaxa...poly kalo!!!!!!!!!!! dwse soyvlaki ston ellhna!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 'Πεποιθησεις οπως οτι είναι ντροπη να ειναι καποιος ανεργος ή να λαμβανει επιδομα ανεργιας, μπορει να αποτελουν κοινωνικες δεξιοτητες που ενισχυουν την επαγγελματικη επιτυχια, αλλα οι αντιδρασεις θα ειναι ευλογα σφοδρες στην ιδεα οτι η εκπαιδευση πρεπει να εμφυσα συστηματικα και οργανωμενα τετοιες αντιληψεις στους μαθητες '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΜΑΛΛΟΝ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ..ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ? ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΝΤΡΟΠΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ? ΓΙΑΤΙ? ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ? ΔΗΛ ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ? ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΣΤΑ 55 ΝΑ ΒΡΙΣΕΚΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ? ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ευλογη η απορια σου, καλο θα ηταν να ρωτησεις τον Διοικητή μας κ. Κικίλια! Το εγραψε σε αρθρο με θεμα: ' Οιδεξιοτητες και η εκπαιδευση ως προσδιοριστικοι παραγοντες της επιτυχιας στην αγορα εργασιας ...'

    ΑπάντησηΔιαγραφή