oaednews

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Τρεις δεσμεύσεις για μισθούς, συμβάσεις και ανεργία ζητά η ΓΣΕΕ


Του Γιώργου Γάτου
Δεσμεύσεις για τη μετεκλογική αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων διεκδικεί -μαζί με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, ανεργίας- η ΓΣΕΕ από τα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν να έχουν θέσεις κυβερνητικής ευθύνης την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Αυτό το αίτημα θα προτάξει η ΓΣΕΕ σε όσες συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ζητηθούν να γίνουν προεκλογικά», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος μέσω της «Η» και ενόψει της συνάντησης (αύριο Τρίτη) των κοινωνικών εταίρων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο. «Δεν μπορούσαμε να μπούμε προεκλογικά σε ένα διάλογο ο οποίος, είναι φανερό ότι εξυπηρετεί επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι τους εργαζόμενους», εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ύστερα και από το «ναυάγιο» της πρωτοβουλίας του υπηρεσιακού υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη για άτυπο «μορατόριουμ» στην αγορά εργασίας και ζητά:
1Ο διάλογος να γίνει αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και να έχει θεσμικό χαρακτήρα, δηλ. να οργανωθεί στο πλαίσιο των Εθνικών Επιτροπών Διαλόγου για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία.
2Βάση εκκίνησης του διαλόγου να είναι η συμφωνία που είχαν υπογράψει (πριν από την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και παρά την εντολή της τρόικας για περικοπές που τελικώς «πέρασαν») η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΕ θα ζητήσει, σε κάθε περίπτωση, να επανέλθουν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου (δηλ. να ανακληθεί η μείωση του 22% όπου αυτή έχει γίνει με διευθυντικό δικαίωμα).
Και, επιπροσθέτως, να αποκατασταθεί το καθεστώς της υποχρεωτκής επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων τις οποίες υπογράφουν οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων ανεξαρτήτως της (διατηρούμενης) διάστασης της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για το ύψος των αμοιβών και των επιδομάτων στις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις (σε αντίθεση με το ύψος του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου, με τα οποία αμείβονται μόνο οι ανειδίκευτοι με βάση την ΕΓΣΣΕ, οι τρεις εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν να γίνουν μειώσεις στις αμοιβές των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη της μετενέργειας η οποία έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες).
3Να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων καθώς η ύφεση, με βάση τις προβλέψεις του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθηγητή Σ. Ρομπόλη, απειλεί να εκτινάξει την ανεργία στο 28% στο τέλος του 2012 (έως 1.400.000 άνεργοι) και μεταξύ 23% - 25% κατά μέσο όρο για το 2012 και να μην υποχωρήσει εύκολα πριν από το... 2015.
Μονόδρομος
Η επανεκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων θα γίνει οπωσδήποτε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Είτε με πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων είτε της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες και σε συνάρτηση με τη (μνημονιακή) δέσμευση η οποία εξακολουθεί να ισχύει και προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου καθορισμού των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων (αν δηλ. θα γίνεται διά νόμου με απλή διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και όχι όπως ίσχυε πριν από την 14η Φεβρουαρίου του 2012 οπότε επιβλήθηκαν, μαζί με τις αλλαγές στις συμβάσεις, νομοθετικά οι μειώσεις των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και έως 32% για τους νέους απασχολούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών).
Επαναφορά των μισθών
Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει, σε κάθε περίπτωση, να επανέλθουν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου
Τόνωση της ανάπτυξης
Να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων
Διάλογος
Η επανεκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων θα γίνει οπωσδήποτε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου