oaednews

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το σχέδιο Βενιζέλου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Αποφασισμένος ή να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να εκθέσει τους Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα αν μία μίνιμουμ συνεννόηση δεν καταστεί δυνατή, προσέρχεται αύριο ή μεθαύριο ο Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Ιπποκράτους θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τις επαναληπτικές εκλογές. Ο λόγος δεν είναι το μέλλον της χώρας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός) αλλά η πρόβλεψη -το δείχνουν και οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις- ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί ανάμεσα στις…μυλόπετρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον κ. Τσίπρα στις συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ έχουν δει και έχουν πει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να αποκτήσει την κεντρική θέση που κατείχε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της κεντροαριστεράς) με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να βγει από τις κάλπες του Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψει η συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ακόμα πιο συρρικνωμένο.
Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου βλέπουν ότι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν ήδη επιλέξει αντίπαλο εφόσον στηθούν ξανά κάλπες και ψάχνουν -αλλά δε βρίσκουν- τον τρόπο να αλλάξουν γήπεδο.
Οι προτάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα για κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλά και μίας αριστερής κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη-ανοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απορριφθεί ήδη από τον κ. Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πιέσει όσο μπορεί τον Φώτη Κουβέλη για τον οποίο στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι έχει πολλά περισσότερα να χάσει αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές από το να συμμετάσχει σε μία τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και για αυτό είναι διατεθειμένος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να προτείνει στον κ. Κουβέλη ακόμα και θέση πρωθυπουργού προκειμένου να αλλάξει θέση. Θα πιέσει όμως και τον κ. Τσίπρα, στηρίζοντας το σενάριο να υπάρξει ένα κείμενο που θα συμπτύσσει τις θέσεις των τεσσάρων κομμάτων ως βάση συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό που δηλαδή έχει προτείνει ήδη ο κ. Κουβέλης.
Επειδή όμως ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στην κρίσιμη σύσκεψη της Ηρώδου του Αττικού με την ελπίδα ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας (ακόμα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ), το plan b έχει να κάνει με την έκθεση Κουβέλη και Τσίπρα στο δρόμο προς τις επαναληπτικές εκλογές και ανάδειξη του επιχειρήματος ότι «και αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, δε θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά».
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Αν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές κάτι θα αλλάξει και αυτό είναι η ηγεμονική θέαση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα και την κεντροαριστερά που ήδη άλλαξε με το αποτέλεσμα της 6ης Μαίου. Και τότε μπορεί να μείνει στη μέση και το εγχείρημα διάλυσης και επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει ήδη μπροστά, αλλά μία νέα εκλογική συντριβή μπορεί να το ακυρώσει.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου