oaednews

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δεν με τρομάζει, με ωριμάζει



της Αιμιλίας Τζίβα 
Ο απόηχος των εκλογών ακόμη νωπός. Για πρώτη φορά μετά από άπειρα χρόνια έσπασε ο δικομματισμός με τις τεράστιες πλειοψηφίες. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ικανότητα για να αφουγκραστεί κανείς το τι θα γινόταν. Το δύσκολο ήταν να φανταστεί το μέγεθος της ανατροπής της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων που οδηγεί σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Για πρώτη φορά τα μεγάλα κόμματα όσο περνούσε ο καιρός και πλησίαζαν οι εκλογές δεν προσπαθούσαν να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους γιατί προφανώς είχαν καταλάβει ότι αυτό ήταν αδύνατον. Είχαν στήσει ένα μηχανισμό που έδειχνε ως λύση την αποχή ή το λευκό για να ευνοηθούν οι ίδιοι για άλλη μία φορά. Αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν με «νύχια και με δόντια» ήταν να μην αλλάξει συνήθεια ο ψηφοφόρος.

Χρησιμοποίησαν τακτικές για να κεντρίσουν το φιλότιμο, «εμείς που έχουμε τόσα περάσει σε αυτό το κόμμα», ή «σου κάνει καρδιά να ψηφίσεις κάτι άλλο;» και όσο δεν έπιαναν αυτά συνέχιζαν. Ζητούσαν συγνώμη για να δείξουν ότι έχουν ακόμη τσίπα και ότι είναι διαφορετικοί. Στο παραμύθι τους υπήρχε πάντα ένας κακός, ο αντιευρωπαίος, ο μετανάστης, ο κακός προηγούμενός τους, ο όποιος άλλος που θα μας οδηγήσει οπωσδήποτε σε χρεωκοπία! Ή Αυτοί ή το Χάος. Και βέβαια δεν έμειναν εκεί -τα χρηματιστήρια ανεβοκατέβαιναν, οι ξένοι εταίροι τους βομβάρδιζαν με απειλές για πιθανή στάση πληρωμών, και τα δελτία ειδήσεων είχαν χάσει και το παραμικρό ίχνος αξιοπρέπειας και αμεροληψίας.
Μια νέα εποχή γεννήθηκε. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανατρεπτικό. Οι ερμηνείες διάφορες, η αμηχανία έκδηλη, η προσπάθεια να φανεί ότι δεν τρέχει τίποτα τεράστια. Οι εκλογομάγειρες του συστήματος  γνωρίζουν όμως ότι μια άλλη εποχή γεννήθηκε. Ξέρουν πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν δείχνει ξεκάθαρα τι θέλει ο κόσμος -δείχνει όμως τι δεν θέλει! Και ο κόσμος δεν θέλει τα ίδια και τους ίδιους. Δεν θέλει να είναι δεδομένος. Βαρέθηκε να του κάνουν πλύση εγκεφάλου τα στημένα δελτία ειδήσεων. Θέλει οτιδήποτε διαφορετικό. Θέλει την ελπίδα και την αξιοπρέπειά του πίσω. Θέλει να μπορεί να ονειρεύεται ξανά. Θέλει να σταματήσουν να τον κάνουν επαίτη αυτοί που έχουν θησαυρίσει. Απαιτεί να σταματήσουν να τον κοροϊδεύουν. Θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο.
Από ό,τι φαίνεται εκλογές θα ξαναγίνουν πολύ γρήγορα. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα δούμε τακτικές να εναλλάσσονται και τεράστιες πιέσεις να ασκούνται για άλλη μια φορά στους ψηφοφόρους. Οι πρώην μεγάλοι θα συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν να προέρχονται από παρθενογένεση. Το αυγό του Κολόμβου όμως έσπασε! Και αυτός ο κόσμος που αλλάζει, άλλαξε και μένα και δεν με τρομάζει καθόλου- με μαγεύει και με κάνει να ξαναβρίσκω τη χαμένη μου ελπίδα. Με κάνει να οραματίζομαι ένα καλύτερο αύριο. Με κάνει να νιώθω ότι έχω δύναμη. Όταν είμαι μέσα στο παραβάν και επιλέγω -όταν είμαι μέσα στο παραβάν και σταυρώνω- τότε και μόνο έχω δύναμη. Τώρα πια το ξέρω! Είμαι πιο δυνατή από αυτούς και θα τους το αποδείξω..
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου