oaednews

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Hightech διακυβέρνηση επιβάλλει η τρόικα

«Ηλεκτρονική θηλιά» στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης βάζει η τρόικα με ένα νέο δικτυακό διοικητικό σύστημα, μέσω του οποίου θα επικοινωνεί ακόμη και το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ επιπλέον θα θεσπιστεί θέση «διευθυντή της κυβέρνησης», την οποία θα καταλαμβάνει εκπρόσωπος της τρόικα, με ρόλο τον συντονισμό της επικοινωνίας με τα υπουργεία.


Η τεχνογνωσία αυτού του φιλόδοξου σχεδίου ανήκει στους Γάλλους, οι οποίοι ήδη προσφέρουν τεχνικές συμβουλές σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συμβουλές επί του μισθολογίου, σε αγαστή συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αναβάθμιση στην υπάρχουσα εφαρμογή του e-government.

Καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού θα έχει η πολυπληθής υπηρεσία της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα, υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία προβλέπεται ότι θα εγκατασταθεί σε κτήριο της οδού Πειραιώς.

Το δαιδαλώδες σχήμα της διυπουργικής συνεργασίας προορίζεται για να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο - κατά τους δανειστές- μοντέλο λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το νέο πλάνο προβλέπει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα επικοινωνεί άμεσα με μια Επιτροπή Πληροφόρησης και Επικοινωνίας, η οποία θα αποτελεί το νευραλγικό σημείο διαβίβασης όλων των εντολών. Σε αυτή θα υπάγεται μια κεντρική Διευθυντική Επιτροπή, η οποία θα περιλαμβάνει γενικούς γραμματείς και έναν διευθυντή λειτουργιών. Ο τελευταίος θα έχει παράλληλα τον τίτλο του γενικού διευθυντή ή διευθυντή της κυβέρνησης και ο ρόλος του θα είναι ο συντονισμός της επικοινωνίας με τα υπουργεία μέσω ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διοίκηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Η νέα δομή της γενικής κυβέρνησης θα στηρίζεται στην ευρεία εφαρμογή πλήρως αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα ελέγχονται από μια κεντρική μονάδα, τον ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» του κράτους.

Στοίχημα αποτελεί, πάντως, εάν αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο θα έχει μέλλον και εάν θα εφαρμοστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου