oaednews

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΔ και τα σενάρια για το επίδομα ανεργίας


Η προκήρυξη των εκλογών, είχε ως αποτέλεσμα η είδηση να περάσει στα…ψιλά. Την προηγούμενη Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2012. Έναν προϋπολογισμό ο οποίος στηρίζεται σε μια βασική παραδοχή: ότι το ΙΚΑ θα καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μέσα στη φετινή χρονιά περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.Έλα όμως που το ΙΚΑ, λόγω των δικών του οικονομικών προβλημάτων αποδίδει όχι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.

Το ενδεχόμενο, να προκληθεί «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό που χορηγεί αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας σε περισσότερους από 300.000 Έλληνες είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Όπως επίσης, ορατό είναι το ενδεχόμενο, αμέσως μετά τις εκλογές να ξαναμπεί στο τραπέζι τόσο ο υπολογισμός του επιδόματος ανεργίας όσο και οι υπόλοιπες παροχές στους ανέργους.



Αμέσως μετά τις εκλογές, το θέμα των παροχών του ΟΑΕΔ θα ανοίξει διάπλατα. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θα επανεξεταστούν το σύνολο των κοινωνικών παροχών προκειμένου να περικοπούν από το συγκεκριμένο κονδύλι, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη, στην Αθήνα έχει φτάσει σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ η οποία βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.



Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, ήδη στο τραπέζι υπάρχουν δύο βασικές προτάσεις:

•Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με την θέσπιση κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται το επίδομα. Κρίνεται ότι οι πέντε μήνες εργασίας που πρέπει να έχει συμπληρώσει κάποιος προκειμένου να δικαιούται επιδότησης (125 ένσημα για την ακρίβεια) είναι πολύ λίγος χρόνος ειδικά αν τον συγκρίνει κάποιος με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συζητείται λοιπόν το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι καθώς μεγάλος αριθμός εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, δεν θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης. Η πρόταση συνδυάζεται και με τη σκέψη να υπάρξει αύξηση στο ποσό του επιδόματος ανεργίας για όσους βέβαια θα έχουν τη δυνατότητα να το πάρουν. Η πρόταση, συμπυκνώνεται στην φράση «υψηλότερο επίδομα ανεργίας αλλά για λιγότερους».

•Τη δεύτερη πρόταση, φαίνεται να την έχει υιοθετήσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Αναφέρει ότι το ύψος του επιδόματος, θα είναι συνάρτηση της προϋπηρεσίας που θα έχει ο απολυμένος στον εργοδότη. Δηλαδή, κάποιος που θα έχει δουλέψει για 10 ή 20 χρόνια, θα δικαιούται υψηλότερο επίδομα από κάποιον που έχει εργαστεί για δύο ή τρία χρόνια.



Εκτός από το επίδομα, στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι υπόλοιπες παροχές του ΟΑΕΔ. Προς εξαφάνιση, τείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να πειστούν οι εργοδότες να μην απολύσουν. Έχει κριθεί ότι τα προγράμματα αυτού του είδους, προκαλούν μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων –ειδικά του ΙΚΑ- και θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες πολιτικές διατήρησης θέσεων εργασίας.



πηγή : moneypost.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου