oaednews

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η ανεργία της στεριάς οδηγεί τους νέους στη θάλασσα


Σε μία κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η ανεργία μαστίζει κυρίως τους νέους και τα ποσοστά της ανεβαίνουν με αλματώδεις ρυθμούς, φαίνεται ότι αναβιώνει η εποχή της δεκαετίας του ’60 όταν η μαθητιώσα νεολαία στρεφόταν προς τη θάλασσα. Η Ελληνική ναυτιλία, παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να γνωρίζει άνθιση και να πρωταγωνιστεί.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη χρονιά το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στην Ελλάδα ξεπέρασε και εκείνο του τουρισμού φθάνοντας σχεδόν τα 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δυσκολίες εργοδότησης σε επαγγέλματα της στεριάς, αλλά κι οι βελτιωμένες συνθήκες επί των πλοίων, ωθούν όλο και περισσότερους νέους στο ναυτικό επάγγελμα, με προτίμηση για τις θέσεις του πλοιάρχου και του μηχανικού. Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ερμηνεύοντας αυτή την τάση, αναφέρεται στην τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί, ώστε το ναυτικό επάγγελμα να γίνεται ελκυστικό για τους νέους.
Πρόσφατα διοργανώθηκε στη Λεμεσό το 9ο Συνέδριο «Digital Ship», που ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην παροχή δορυφορικών υπηρεσιών για την επικοινωνία του πλοίου με την ξηρά και αντίστροφα, όπως και οι εξελίξεις στον τομέα της ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πλοίων.
Τα τελευταία επιτεύγματα που κατοχυρώνουν την ασφάλεια, αλλά και την ποιότητα διαμονής κι εργασίας επί των πλοίων, ωθούν όλο και περισσότερους νέους να ενδιαφερθούν για το ναυτικό επάγγελμα. Ενώ πριν δύο χρόνια 8-10 κύπριοι σπουδαστές επέλεγαν τα επαγγέλματα του πλοιάρχου και του μηχανικού στα πλοία, για αυτόν τον χρόνο υπάρχει ενδιαφέρον κι έχουν δοθεί στις ελληνικές ναυτικές σχολές 30 θέσεις για τους κύπριους ενδιαφερόμενους. Αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα δοθεί θέσεις και για την επόμενη χρονιά.
Κατά τον κ. Ιωσηφίδη, μπορεί ο κύριος παράγοντας για αυτή τη «στροφή» των νέων να είναι η ανεργία, δεν μπορούν όμως να αγνοηθούν οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας επί των κυπριακών πλοίων και η ποιότητα ζωής που προσφέρεται στους ναυτικούς.
Το κυπριακό νηολόγιο κατέχει την 10η θέση διεθνώς, όσον αφορά τον αριθμό πλοίων κι η κυπριακή σημαία θεωρείται αρίστης επιλογής για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, αλλά και τους μεγάλους χρηματοδοτικούς τραπεζικούς οργανισμούς.
(Πηγή: kathimerini.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου