oaednews

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα Γενόσημα κόμματα και το Πλιάτσικο στο πολιτικό σύστημα


γράφει ο Γ. Μακράκης
Η διαρκής πτώση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος τα  τελευταία 30 χρόνια και η αποκάλυψή του τα 2 τελευταία μνημονιακά χρόνια οδηγεί σε κατακερματοποίηση του.
Κάθε είδους  διαφωνία, μικρή ή μεγάλη, δηλαδή από το  μισό «όχι», μέχρι το γελοίο «παρών» και το τραγικό «απών», των πολιτικών μας προσώπων συνδέεται με την προσπάθειά τους  να δηλώσουν ένα ισχυρό παρόν για την  επόμενη μέρα, μέσα από φαιδρές διαφοροποιήσεις, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, συνδέονται άρρηκτα με τη θέση που κατέχουν ή δεν κατέχουν. Άρματα πολιτών, δημοκρατικές συμμαχίες, πατρίδες και παρτίδες συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.  Η προσπάθεια δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων με αφετηρία τις μισές απόψεις, τις μισές διαφωνίες και τις μισές συμφωνίες για επιβίωση, αλλά και οι άλλες προσπάθειες, οι ολόκληρες και πανομοιότυπες, όμως λίγο πιο δεξιά λίγο πιο αριστερά λίγο πιο κέντρο, εμποδίζουν το σχηματισμό ενός πραγματικά νέου κόμματος εξουσίας και πνίγουν εν τη γενέσει της την αναγκαιότητα και  τη δυνατότητα ανανέωσης που φαίνεται να υπάρχει.
Το πολιτικό προσωπικό, το επί χρόνια εγκατεστημένο, προσπαθεί να ανανεωθεί! Αυτό θα ήταν και νόμιμο και ηθικό και ωφέλιμο για τη χώρα! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν προσπαθεί να ανανεωθεί, αλλά να διασωθεί μέσα από μια δήθεν ανανέωση! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος. Παρακολούθησα την πορεία των επονομαζόμενων «Νέων Μεταρρυθμιστών» http://www.neoi-metarithmistes.gr/ με πολλές από τις απόψεις των οποίων συμφωνώ. Διαβάζω προσεκτικά και θυμάμαι ακόμα καλά, δόξα τω Θεώ! Ξαφνικά, ο κ. Πάγκαλος  κυκλοφορεί μια πολιτική πλατφόρμα, τη διαβάζω και κάτι μου θυμίζει… Πολλά σημεία της είναι ακριβώς  όμοια με την πλατφόρμα των  «Νέων Μεταρρυθμιστών»! Μετά διαβάζω ρεπορτάζ  για την πολιτική Πλατφόρμα του κ. Πάγκαλου που αναφέρει ότι με πολλές από τις  θέσεις της, συμφωνούν οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές»! http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=128028 Και σκέφτομαι και γράφω «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…» Φυσικά δεν είναι κακό να συμφωνεί ο κ. Πάγκαλος με άλλους. Είναι όμως κάκιστο να αντιγράφει, είναι κάκιστο να οικειοποιείται, είναι κάκιστο να   προσπαθεί να εισχωρήσει εκεί που δεν… χωράει. 
Η συνένωση των πολιτικών δυνάμεων που  συμφωνούν με έναν κεντρικό πολιτικό άξονα είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, είναι αυτή που θα απελευθερώσει τις εγκλωβισμένες δυνάμεις της κοινωνίας, είναι αυτή που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Ο κατακερματισμός, αντίθετα, θα οδηγήσει μοιραία σε πολιτικά μικρομάγαζα που θα κινούνται στη σφαίρα της επιβίωσης και όχι της ιδεολογικής ανάταξης και της πολιτικής πρακτικής. Επιπλέον, τα πολλά «γενόσημα κόμματα» θα οδηγήσουν όχι σε ανανέωση, αλλά σε διατήρηση των συντηρητικών πολιτικών φορέων που αντέχουν  ακόμα, έχοντας ένα ικανό ποσοστό, εξαιτίας της μακροχρόνια πελατειακής σχέσης και ελλείψει μιας συσπειρωμένης ανανεωτικής ορμής. 



5 σχόλια:

  1. Αποτελεί όντως μονόδρομο για το αύριο της χώρας μας η αλλαγή του σημερινού φθαρμένου πολιτικού συστήματος σε όλο του το φάσμα.Είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι αυτό το πολιτικοκοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο μπορεί να ανατραπεί από κάποιες από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν μερίδιο ευθύνης γι' αυτό που βιώνουμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
    Το δυστύχημα για όλους μας είναι ότι δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται να υπάρξει μια ιδεολογική πλατφόρμα η οποία να μην βασίζεται απλά και μόνο σε μια αντιμνημονιακή λογική, εκφράζοντας τον θυμό όλων μας απέναντι σ αυτούς που εξευτέλισαν την ατομική και Εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά να παράγει σύγχρονες και βιώσιμες λύσεις απέναντι στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας μας και της χώρας. Λύσεις που να σηματοδοτούν την επανατροχιοδρόμηση της χώρας στην πορεία ανάπτυξης,της μεγένθυσης του Εθνικού προϊόντος, της αλλαγής όλων των μεγάλων στρεβλώσεων και την διαμόρφωση μιας ισχυρής οικονομίας η οποία θα έχει στον πυρήνα της λειτουργίας της τον άνθρωπο και την κοινωνία.Και για να συμβεί αυτό με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν φθάνει κατά την ταπεινή μου γνώμη μόνο η εκ βάρθρων ανατροπή του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, εξέλιξη με την οποία σαφώς συμφωνώ, αλλά η ριζική αλλαγή πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και δυστυχώς εκεί μάλλον τα πράγματα είναι φτωχότερα απο τα δικά μας.Λίγη λοιπόν σημασία έχει ο επιθανάτιος ρόγχος του πολιτικού μας προσωπικού και οι όποιες αποιδελογηκοποιημένες συσπειρώσεις στη βάση μιας αντιμνημονιακής ρητορικής γιατι απλά και μόνο έχουν να κάνουν με την προσπάθεια επιβίωσης όλων αυτών που συνέβαλαν στην καταστροφή της πατρίδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συχνά μια κρίση κυοφοορεί ριζοσπαστισμό αλλά γεννά συντηρητισμό. Για να αποφύγουμε και τώρα ένα τέτοιο ατύχημα, χρειάζεται αγώνας, αλλά προπαντός σαφής στόχευση σε θέματα ουσίας. Διαφορετικά αν ο μόνος συνεκτικός κρίκος είναι ο πόθος της αλλαγής, αλλά όλοι έχουν άλλη ιδέα για την ουσία και κατεύθυνση της αλλαγής, τότε της αστόχαστης βιαστικής συγκόλλησης μοιραία έπεται η άστοχη και άκριτη αποκόλληση. Άρα πρέπει να μιλήσουμε και για το δια ταύτα της πολιτικής. Αλλά κατά τα λοιπά η γενικότερη ανάλυση με βρίσει απόλυτα σύμφωνο, ιδίως η διαπίστωση ότι χρειαζόμαστε επιτέλους ένα (ή δύο) νέα μεγάλα κόμματα εξουσίας, κι όχι πολλά παρεϊστικα πειράματα, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς μέλλον.
    Χαιρετισμούς,
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝΑ (Η ΔΥΟ) ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ. Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ "ΕΝΑ", "ΝΕΟ" ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΒΑΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ Η΄ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ, ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΟΣ, ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΜΑΣ.........

      ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΑΠΑΣΤΡΟΥΜΦ

      Διαγραφή
  3. Συχνά μια κρίση κυοφοορεί ριζοσπαστισμό αλλά γεννά συντηρητισμό. Για να αποφύγουμε και τώρα ένα τέτοιο ατύχημα, χρειάζεται αγώνας, αλλά προπαντός σαφής στόχευση σε θέματα ουσίας. Διαφορετικά αν ο μόνος συνεκτικός κρίκος είναι ο πόθος της αλλαγής, αλλά όλοι έχουν άλλη ιδέα για την ουσία και κατεύθυνση της αλλαγής, τότε της αστόχαστης βιαστικής συγκόλλησης μοιραία έπεται η άστοχη και άκριτη αποκόλληση. Άρα πρέπει να μιλήσουμε και για το δια ταύτα της πολιτικής. Αλλά κατά τα λοιπά η γενικότερη ανάλυση με βρίσει απόλυτα σύμφωνο, ιδίως η διαπίστωση ότι χρειαζόμαστε επιτέλους ένα (ή δύο) νέα μεγάλα κόμματα εξουσίας, κι όχι πολλά παρεϊστικα πειράματα, χωρίς κατεύθυνση και χωρίς μέλλον.
    Χαιρετισμούς,
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ!ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ..ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ Τ ΑΝΤΕΡΑ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή