oaednews

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΌΠΩΣ ΠΑΝΤΑ :Προσωρινή λύση για ΟΕΚ και ΟΕΕ


Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Στα τέλη Ιουλίου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα απομείνει και τι θα περάσει στο παρελθόν από τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. 
Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι των δύο οργανισμών, οι δικαιούχοι παροχών κατοικίας και οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΕΕ μπορούν να μείνουν σχετικά ήσυχοι.
Υλοποιώντας μία ιδέα που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μετέφερε όλες τις αρμοδιότητες των καταργούμενων ΟΕΚ και ΟΕΕ στον ΟΑΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου άμεσα θα ορίσει νέες διοικητικές μονάδες ώστε να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες. Στον ΟΑΕΔ θα μεταφερθεί το σύνολο της -πολύ μεγάλης- κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, όπως και το σύνολο του προσωπικού, περίπου 1.400 εργαζόμενοι, των δύο οργανισμών. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δύο οργανισμών, που συνολικά ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, θα κατατεθούν από τον ΟΑΕΔ σε ειδικό λογαριασμό «Κοινωνικής Πολιτικής» στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αυτό τον λογαριασμό θα κατατίθενται όλα τα ενδεχόμενα έσοδα σε περίπτωση εκμετάλλευσης της περιουσίας των δύο οργανισμών, ή σε περίπτωση θεσμοθέτησης νέου πόρου υπέρ της «Κοινωνικής Πολιτικής». Αυτός ο λογαριασμός, προς το παρόν, διασφαλίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Παράλληλα φαίνεται πως διασφαλίζει και όλους τους δικαιούχους των άλλων παροχών κατοικίας, πλην όμως αυτών που έχουν κάνει αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, «οι πάσης φύσης λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων αποκλειστικά και μόνον υποχρεώσεων, παροχών, προγραμμάτων καλύπτονται από τον παραπάνω ειδικό λογαριασμό». Σε σχέση με τις «μη ανειλημμένες δαπάνες», στο ΦΕΚ εξαιρούνται και αναφέρονται μόνο αυτές που αφορούν τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΕΕ, στους οποίους φιλοξενούνται περίπου 2.500 παιδιά εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα. Αν και ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας χθες στη Βουλή σε σχετικές με τους δύο οργανισμούς ερωτήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των εκδρομικών προγραμμάτων, της παροχής δελτίων κοινωνικού τουρισμού, βιβλίων και θεαμάτων, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το ΦΕΚ όπου ρητά αναφέρεται πως «νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ». Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να ζητήσουν κάποια παροχή είτε της Εργατικής Κατοικίας είτε της Εργατικής Εστίας.

Εκκρεμότητες
Στις 31 Ιουλίου θα λήξει η θητεία της προσωρινής ενιαίας διοικούσας επιτροπής των δύο οργανισμών που θα αναλάβει τη λειτουργική εκκαθάριση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις για το πώς και πόσοι εργαζόμενοι του ΟΕΚ και του ΟΕΕ θα παραμείνουν στον ΟΑΕΔ ή θα μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ή θα απολυθούν, καθώς και για το ποιες παροχές θα διατηρηθούν και με ποια χρηματοδότηση. Μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να λυθούν εκατοντάδες εκκρεμότητες οι οποίες αφορούν θέματα που ξεκινούν από τα παραχωρητήρια διαμερισμάτων σε οικισμούς εργατικών κατοικιών που παραμένουν στην κατοχή του ΟΕΚ και φτάνουν στα 3,2 δισ. ευρώ που οφείλει το ΙΚΑ στους δύο οργανισμούς. Η προσωρινή λύση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των δύο οργανισμών δεν έχει διαλύσει το κλίμα ανησυχίας στον χώρο των εργαζομένων στον ΟΕΚ και στον ΟΕΕ, παρ’ όλα αυτά οι εκπρόσωποί τους μιλούν για μια «παράταση ζωής» έστω μέχρι τον Ιούλιο. Στα εργατικά συνδικάτα, που παρακολουθούν βήμα προς βήμα τις εξελίξεις στους δύο οργανισμούς, υπάρχει η εκτίμηση πως θα μπορούσε και τώρα να βρεθεί μια οριστική λύση -καλύτερη και πιο λειτουργική από την προσωρινή- και πως κατά έναν τρόπο το υπουργείο Εργασίας κέρδισε χρόνο μεταθέτοντας κρίσιμες αποφάσεις για μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου