oaednews

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» στη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων

«Κούρεμα» στη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων και απιστία στους θεσμούς, οι συνέπειες του Μνημονίου.

Έρευνα της Ε.Μ.Α.Σ. και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου


Σοβαρές είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου, εκτός των άλλων, στη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού.


Λιγότερο σεξ, δραματική μείωση των γάμων, με παράλληλη αύξηση της απιστίας είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2012 στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Την έρευνα διεξήγαγε η Εταιρεία ALCO για λογαριασμό της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25-64 ετών, με προσωπικές συνεντεύξεις.



Σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο τρίμηνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων μειώθηκε σε ποσοστό 34%, ενώ η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το 47% όσον αφορά στην επαγγελματική του ζωή και το 46% στις διαπροσωπικές και σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών.

Περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης (58%) συγκριτικά με αυτούς της αριστεράς σε ποσοστό 33%.



Μια άλλη εικόνα που αποτυπώνεται στο δείγμα της έρευνας είναι η αυξητική τάση της σεξουαλικής απιστίας συγκριτικά με προηγούμενες έρευνες. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Το βιοποριστικό άγχος, η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον και οι κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν ρωγμές στην ψυχική διάθεση γενικά και ειδικότερα στη λίμπιντο των ανθρώπων.



Η έλλειψη διάθεσης για σεξ ερμηνεύεται από το άγχος και την ανασφάλεια, ενώ η σεξουαλική απιστία από την αμφισβήτηση του θεσμικού μοντέλου. Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία και τους θεσμούς που αυτή υποστηρίζει, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή να περνά στην προσωπική τους συμπεριφορά και στις ερωτικές τους επιλογές.



Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55-64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια. «Όταν το πλοίο βυθίζεται, τα ποντίκια το εγκαταλείπουν». Όταν οι θεσμοί Κράτους - Έθνους βυθίζονται στην τρικυμία της κρίσης, οι πολίτες εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές και ηθικές τους αξίες.



«Ο γάμος μπορεί να περιμένει» απάντησε το 76% των ερωτηθέντων, αφού στο 61% κυριαρχεί το συναίσθημα της ανασφάλειας, στο 50 % της οργής και στο 35% της απογοήτευσης.



Η μόνη σταθερή αξία, η οποία αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου, είναι η φιλία, η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές του.



Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και η Ε.Μ.Α.Σ. τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιούν, δύο φορές τον χρόνο, πανελλαδικές έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων και το πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.

1 σχόλιο:

  1. Α! και να μην ξεχάσω να βρώ εναν εραστή απο τον ΟΑΕΔ, συνάδελφο, όμορφο και λεφτά για να ξεπεράσω την κρίση!!!!!! Παιδιά θα πάθω κρίση με ότι διαβάζω. Εδώ ο κόσμος καίγεται κλπ κλπ.Γιώργο σοβαρέψου...Σ αγαπώ αλλά ήμαρτον θα αμαρτήσω. Τι άρθρα είναι αυτά , ειδικά σήμερα που παρατήρησα κι άλλη μείωση μισθού.Μας έχουν "ρίξει" τόσους που ένας παραπάνω τι είναι;Οταν "το κάνεις" ένα ολόκληρο 8ωρο, πόσο ακόμα; Να πάρουν εμάς δείγμα...Ομορφάντρες μου!!!! τι λεω σαρακοστιάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή